Indústria editorial
Els treballs que van ajudar els escriptors a no morir-se de gana
Valle-Inclán, Edgar Allan Poe, Cervantes i Balzac van passar dificultats econòmiques
Bulgàkov, Txékhov i Céline van compaginar l’escriptura amb l’exercici de la medicina

«Enviï’m una mica de diners per evitar que em mori de gana», va escriure Paul Verlaine al seu editor. Com el poeta francès, moltes han sigut tradicionalment les dificultats económiques dels escriptors. Alguns com Valle-Inclán o Edgar Allan Poe van morir en la més descarnada pobresa. Cervantes i Balzac van fer tot un art de l’escapar dels creditors i de fet el primer va reconvertir aquest saber en professió com a recaptador d’impostos. D’altres com Franz Kafka o Emily Dickinson mai van arribar a saber els ‘royalties’ que amb el temps generaria el seu treball i, per descomptat, la seva posició crucial en la història de la literatura. La bona recepció comercial no garanteix la pervivència.
Abans i ara, ser escriptor no és exactament aquest destí segur que els teus pares desitgen per a tu. Per això tants i tants autors van tenir professions alternatives a l’escriptura. Alguns van pactar amb la convencionalitat, com Margaret Atwood, que es va guanyar la vida un temps servint cafès o Raymond Chandler que va arribar a ser subdirector d’una companyia petrolera tot i que l’acomiadessin pel seu llegendari alcoholisme. Charles Bukowski va treballar fins als 49 anys com a carter (també Faulkner ho va ser, però menys temps) per dedicar-se després a l’escriptura i a destrossar-se el fetge en el submon urbà. També hi ha molts metges en la història de la literatura: Mikhaïl Bulgàkov i Anton Txékhov o el poeta William Carlos Williams, que mai va abandonar la professió, com tampoc ho va fer l’incòmode Louis-Ferdinand Céline. Va ser un col·laboracionista i un antisemita condemnat a l’ostracisme, però no va deixar d’atendre en els seus últims dies els més desfavorits en un suburbi de París.
Més coneguda és l’anècdota que situa Jorge Luis Borges com a bibliotecari. Ho va ser durant 9 anys quan ja havia publicat una desena de llibres però ningú entre els seus companys relacionava aquell tipus rar al qual no li interessava el futbol amb el brillant escriptor. Un col·lega sense sospitar res li va fer saber la coincidència de noms.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?