Ara, a l’avinguda Via Júlia

Barcelona recupera 23 anys després el conjunt ‘L’Escullera’ de Jaume Plensa

  • Durant 11 anys, les escultures estaven a Francesc Layret, però es van separar i es van recol·locar de manera dispersa el 1999 en punts pròxims

  • El regidor de Nou Barris explica que la intervenció busca «reorientar les tres peces de manera que les figures mantinguin una interlocució entre elles»

Barcelona recupera 23 anys després el conjunt ‘L’Escullera’ de Jaume Plensa

EFE / ALEJANDRO GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
EFE

Barcelona recupera 23 anys després el conjunt escultòric de Jaume PlensaL’Escullera’, un dels seus primers treballs a la seva ciutat natal, que ha quedat instal·lat amb els seus tres elements a l’avinguda Via Júlia, al districte de Nou Barris.

El monument es va instal·lar el 1988 amb la urbanització de la plaça Francesc Layret, al barri de Verdum, amb la voluntat de «monumentalitzar la perifèria», seguint les idees de l’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas, llavors delegat d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.

La idea original de l’autor era situar les tres figures antropomòrfiques, que representen una família, sobre una base d’aigua formada amb grans pedres amuntegades, com si es tractés de l’escullera d’un port.

Durant onze anys van estar a la plaça fins que es va construir un aparcament subterrani i les escultures es van separar i es van recol·locar de manera dispersa el 1999 en punts pròxims: la peça més gran es va traslladar a la vorera del costat mar de la Via Júlia i les altres dues al mig dels parterres que descendeixen cap a la plaça Àngel Pestaña.

El regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, va explicar en l’acte de reinauguració del conjunt que aquesta intervenció buscava «reorientar les tres peces de manera que les figures mantinguin una interlocució entre elles».

Notícies relacionades

Abans de reunir les tres peces de ferro fos, l’Ajuntament les ha sanejat i s’han aplicat tractaments de protecció per a una millor conservació futura, ja que en el passat havien sigut víctimes d’actes d’incivisme.

En el mateix acte, Jaume Plensa es va mostrar agraït a Nou Barris per haver recuperat el sentit original del conjunt i va recordar que la figura més gran es va exposar un temps al Palau Robert i la mitjana a la Fundació Miró. «És una peça una mica nòmada i potser ara ha trobat el seu lloc definitiu», va incidir l’artista.