HOTEL CADOGAN
Els llibres recomanats per Olga Merino: Mary Shelley i els lladres de cadàvers
Minúscula publica una biografia-assaig ‘necromàntic’ sobre l’autora de ‘Frankenstein’

Morts i mig alienats com estem ja res ens hauria de produir espant i, no obstant, els habitants del Cadogan, tant els hostes com el servei, ens aferrem als nostres antics canguelis i supersticions com un talismà. La por agrada, a cadascú de manera diferent. Per exemple, el jardiner de l’hotel, el Viejo Yerbas, es nega a plantar res a les platabandes de l’hivernacle des del dia en què, cavant un solc al costat de la paret posterior, l’aixadella va fer cloc i va emergir una tíbia humana... Encara s’escolta l’eco dels seus crits. El pobre mai ha vençut el seu pànic dels profanadors de tombes.
El lladronici es concentrava a Londres, la capital del món durant una era d’efervescència científica en què, amb la proliferació d’escoles de medicina, es disparava la demanda de finats als amfiteatres anatòmics. Des del 1752, els professors podien disposar dels cossos dels ajusticiats –es considerava part del càstig la dissecció a la taula del forense–, però com que la forca no satisfeia totes les comandes, van començar a aparèixer els lladres de cadàvers, els anomenats resurreccionistes, esperonats, a més, per la circumstància que no podien aixecar-se càrrecs pel robatori d’una carn freda: un cos no era propietat de ningú. El pànic dels parents es va estendre amb la voracitat d’un incendi. Alguns cementiris escocesos conserven encara una espècie de carcasses metàl·liques, com gàbies, per protegir els sepulcres més antics.
Notícies relacionadesMary Wollstonecraft Godwin (1797-1851), de casada Mary Shelley, va viure en l’epicentre d’aquella època. Morta la seva mare de febres puerperals, van vetllar el cadàver cinc dies a casa, en part per salvaguardar-lo de la cobdícia dels saquejadors. Mary anava molt sovint a visitar la seva tomba al cementiri de Saint Pancras, on també va festejar amb Percy Bysshe Shelley, l’amant poeta amb qui es va escapar i el cor ofegat del qual va conservar embolicat en la primera pàgina del poema ‘Adonais’. No seria estrany que, en aquestes anades i vingudes necromàntiques, es plantés al seu cervell la llavor de ‘Frankenstein o el modern Prometeu’.
L’escriptora argentina Esther Cross revela a ‘La mujer que escribió Frankenstein’, una biografia assaig acabada de publicar per Minúscula, que el 1818, quan va aparèixer la primera edició de la novel·la, també un fabricant d’espelmes de seu anomenat Edward Bridgman va patentar un fèretre de ferro, un taüt cuirassat a prova de resurreccionistes. Sucosa coincidència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se