Arquitectura

Una vivenda cooperativa «transgressora» de Barcelona, premi emergent Mies van der Rohe 2022

  • En la categoria general el guardó ha recaigut a l’edifici Town House, a la universitat londinenca de Kingston, projecte del despatx irlandès Grafton Architects

Una vivenda cooperativa «transgressora» de Barcelona, premi emergent Mies van der Rohe 2022

ÁLVARO VALDECANTOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte «transgressor» de vivenda cooperativa La Borda, edificat al barri de Sants de Barcelona des del 2018, obra de la cooperativa catalana d’arquitectes Lacol, ha guanyat aquest dimarts el Premi Mies van der Rohe 2022 en la categoria emergent. El vencedor en la categoria general ha sigut la construcció de l’edifici Town House, a la universitat londinenca de Kingston, projecte del despatx irlandès Grafton Architects.

Els dos projectes premiats amb aquest guardó, concedit cada dos anys per la Unió Europea (UE) i la Fundació Mies van der Rohe i dotat amb 60.000 euros, han sigut elegits d’una llista de 532 obres de 41 països.

El jurat ha qualificat la iniciativa de La Borda de «transgressora en el seu context, perquè si bé la producció de vivenda està dominada principalment per interessos macroeconòmics, en aquest cas el model es basa en la copropietat i la cogestió de recursos i capacitats compartides». Segons la seva valoració, «el model va més enllà del projecte específic de vivenda cooperativa: l’estudi també funciona com una cooperativa on 14 professionals amb diferents coneixements ofereixen un model a seguir i una eina activa per promoure el canvi polític i urbà des de dins del sistema, basat en la sostenibilitat social, ecològica i econòmica.

Espais comunitaris

L’edifici està dissenyat en un solar públic cedit per l’Ajuntament de Barcelona, i compta amb 28 vivendes privades i amb diversos espais comunitaris per promoure el contacte social entre els veïns del bloc, com, per exemple, una cuina compartida, un menjador, una bugaderia o una sala de reunions.

La particularitat d’aquest immoble, on també viuen cinc dels membres de la cooperativa d’arquitectes Lacol, és que els habitants d’una vivenda particular també actuen com a copropietaris del conjunt de l’edifici i participen en l’organització d’activitats públiques. En total, el bloc compta amb més de 60 socis habitants, que viuen en un immoble sostenible, ja que està construït amb fusta.

Edifici Town House

El jurat del Premi Mies van der Rohe també ha distingit el despatx irlandès Grafton Architects, per l’edifici Town House, a la universitat londinenca de Kingston, que s’ha imposat entre els cinc finalistes, entre els quals hi havia un bloc de 85 vivendes socials de la localitat catalana de Cornellà de Llobregat.

Notícies relacionades

És la primera vegada que un edifici d’una universitat aconsegueix el guardó. Aquest espai comunal de «notable qualitat ambiental», segons l’opinió del jurat, crea «un excel·lent lloc on estudiar, ballar, reunir-se i estar junts», ja que està concebut com a punt de trobada dins de la facultat i on es poden trobar des de sales de dansa fins a cafeteries i biblioteques.

Els premis s’entregaran el 12 de maig al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

Temes:

Arquitectura