Cita cinèfila

El D’A Film Festival: la primera línia del cine d’autor acudeix en estampida

  • Entre el 28 d’abril i el 8 de maig, el festival barceloní presentarà els últims films de Carla Simón, Hong Sang-soo, Bruno Dumont i Mia Hansen-Love, així com una mostra del cine independent espanyol.

El D’A Film Festival: la primera línia del cine d’autor acudeix en estampida

EPC

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

La primera línia del cine d’autor contemporani acudeix en estampida a la programació del D’A Film Festival de Barcelona, que recupera presencialitat total al CCCB, als cines Renoir, al Zumzeig i a la Filmoteca de Catalunya, així com una selecció de la programació a la plataforma Filmin. El festival s’inaugura el 28 d’abril amb ‘Alcarràs’, de Carla Simón, Os d’Or en l’última Berlinale, i tancarà les portes el 8 de maig amb una altra pel·lícula de directora espanyola procedent de la mostra berlinesa, ‘Cinco lobitos’, d’Alauda Ruiz de Azúa.

Terence Davies, Hong Sang-soo, Mia Hansen-Love, Bruno Dumont, Tsai Ming-liang, Joanna Hogg, Apichatpong Weerasethakul, Miguel Gomes, Michel Franco i Christophe Honoré –a qui el D’A va dedicar una retrospectiva el 2019– són alguns dels cineastes internacionals que presentaran les seves últimes pel·lícules, la majoria premiades en altres certàmens. Són noms recurrents en el festival de cine d’autor barceloní, abanderats de les noves narratives i l’exigència com a estil.

De Hansen-Love es projectarà ‘La isla de Bergman’, una mena d’autobiografia cinematogràfica –sobre la creació artística, sobre la parella– ambientada a Faro, l’illa on va viure i va rodar el director de ‘Crits i murmuris’, i protagonitzada per Tim Roth, present també en un altre film del festival, ‘Sundown’, del mexicà Michel Franco. Dos directors francesos més, Honoré i Dumont, presenten respectivament ‘Guermantes’ –sobre una companyia teatral que prepara una obra cancel·lada amb l’arribada de la pandèmia: el cine comença a parlar de la vida en aquests dos últims anys– i ‘France’, protagonitzada per Léa Seydoux i Benjamin Biolay.

Notícies relacionades

Del taiwanès Tsai Ming-liang es podrà veure una selecció de curts inèdits, mentre que dos pesos pesants més del cine asiàtic segueixen anant a la seva: el sud-coreà Hong Sang-soo amb una altra disquisició sobre el cine i l’alcohol, ‘Delante de ti’, i el tailandès Apichatpong Weerasethakul amb un viatge introspectiu fins al cor de la jungla, ‘Memoria’, amb Tilda Swinton i guardonada a Cannes amb el premi del jurat. No tot són noms reconeguts en el panorama asiàtic: el D’A aposta aquest any per ‘White bulding’, del cambodjà Kavich Neang.

Cine independent espanyol

El cine independent espanyol és un altre dels camps de batalla que defineixen el D’A a través de la seva secció ‘Un impuls col·lectiu’. Aquest any han sigut seleccionats ‘Dúo’ de Meritxell Colell; ‘Canción de una dama en la sombra’, de Carolina Astudillo; ‘Una película sobre parejas’, de Natalia Cabral i Oriol Estrada; ‘La amiga de mi amiga’, de Zaida Carbona; ‘Aftersun’, de Lluís Galter; ‘Mi vacío y yo’, d’Adrián Silvestre, i ‘Los caballos mueren al amanecer’, de Ione Atenea, a més de 36 curtmetratges. El millor film d’aquesta secció obtindrà un premi de 5.000 euros, la mateixa quantitat que rebrà el guanyador d’una altra de les seccions del certamen, Filmin Emergents. ‘Talents’, que recull l’obra de cineastes amb una o dues pel·lícules en el seu historial, premiarà el millor film de la secció amb 10.000 euros.