Retirada

Últim concert de Siniestro Total: «Cal saber retirar-se a temps»

  • El grup gallec s’acomiadarà dels escenaris el 6 de maig a Madrid després de 40 anys en actiu, tot i que deixa oberta la possibilitat de publicar més discos

Últim concert de Siniestro Total: «Cal saber retirar-se a temps»
3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si Al Capone va triar el dia de Sant Valentí per liquidar la banda de Bugs Moran, una altra banda no menys llegendària, Siniestro Total, ha fet el mateix per anunciar la seva pròpia liquidació. Almenys, com a grup de directe. Quatre dècades després de fer el seu debut discogràfic amb el sulfúric EP ‘Ayudando a los enfermos’ (1982), el grup de Vigo ha decidit baixar dels escenaris, i així ho ha comunicat amb un breu missatge a les xarxes socials en què revela que l’últim concert de Siniestro Total tindrà lloc el 6 de maig al WiZink Center de Madrid.

«Després de quaranta anys ininterromputs de carrera, només paralitzats per la pandèmia, ST torna a un escenari i aquesta vegada per celebrar ‘El último concierto. 40 años sin pisar la Audiencia Nacional’. Amb aquestes paraules, la banda gallega, responsable de discos tan influents i reivindicables com ‘¿Cuándo se come aquí?’ (1982), ‘Menos mal que nos queda Portugal’ (1984), ‘Bailaré sobre tu tumba’ (1985), ‘Me gusta cómo andas’ (1988) i ‘Made in Japan’ (1993), anunciava el seu adeu definitiu als directes i deixava obertes unes quantes incògnites (la més urgent: si hi haurà més concerts en altres ciutats abans d’aquesta última data) que seran aclarides en una roda de premsa el pròxim 23 de febrer (14 de febrer, 23-F..., com veuen, aquests de Vigo no donen puntada sense fil a l’hora d’escollir dates per anunciar les seves mogudes).

L’únic detall que sí que ha sigut revelat és que en aquest últim ball (¿l’última muñeira?) de Siniestro Total participaran alguns dels excomponents del grup que amb els anys s’havien anat donant de baixa per motius diversos. La presència més esperada (i ja confirmada) és, sens dubte, la del cantant i guitarrista Miguel Costas, membre fundador de Siniestro Total i coautor d’algunes de les cançons més emblemàtiques de la banda, la deserció del qual el 1994 va deixar Julián Hernández com a líder únic i veritable timoner artístic i ideològic del projecte.

La primera notícia de la inesperada tornada de Costas va arribar el 27 de desembre passat, quan Siniestro Total va publicar en el seu canal de Youtube un vídeo de tot just 20 segons en el qual el grup apareix assajant la cançó ‘Tipi, dulce tipi’ (de l’àlbum ‘Menos mal que nos queda Portugal’) juntament amb el seu antic vocalista.

Notícies relacionades

En els seus 40 anys de carrera, el grup de Vigo ha publicat 14 elapés d’estudi i cinc més en directe, a més de diverses recopilacions. La seva última entrega discogràfica data del 2016 i és una curiosa col·lecció de vuit cançons que es va publicar només en vinil de 10 polzades amb el títol de ‘El mundo da vueltas’. Ja en el moment de la seva aparició, Julián Hernández especulava amb un possible final de la banda en data no gaire llunyana. «Sempre que publiquem un disc, pensem que pot ser l’últim», apuntava llavors. Ara, no obstant, adverteix que el que ha anunciat de moment el grup és «l’últim bolo, no la separació» i deixa oberta la porta a la possibilitat que després del concert del 6 de maig (per al qual les entrades estaran disponibles a partir del 23 de febrer) la banda pugui continuar existint com a entitat creativa i publicant noves gravacions.

El que no hi haurà, insisteix, són més concerts de Siniestro Total. I justifica la decisió: «¿No diem sempre que cal saber retirar-se a temps? Doncs això».