Propostes de regal i lectura

10 llibres de literatura catalana recomanats per a aquest Nadal 2021

10 llibres de literatura catalana recomanats per a aquest Nadal 2021
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Solitud’ / ‘Mosaic. Intimitats’

Víctor Català. Edicions 62 / Club Editor. 19,50 / 24,95 €

Dos llibres recuperen la figura de Caterina Albert. Un, la nova edició de ‘Solitud’, que reuneix els pròlegs que l’autora va escriure per a la seva obra cabdal i inclou la lectura personal de vuit autors d’avui, entre els quals, Enric Casasses, Najat El Hachmi, Raúl Garrigassait, Mercè Ibarz, Vicenç Pagès i Toni Sala. I dos, ‘Mosaic’, on Club Editor reuneix les seves reflexions memorialístiques, algunes d’inèdites.  

‘Estimat Pablo / Querido Pablo’

Maria Jaén. Rosa dels Vents / Plaça & Janés. 18,90 € 

Un Pau Casals en l’exili, que havia jurat no tornar a trepitjar Espanya mentre visqués Franco, va incomplir la seva pròpia promesa una vegada, el 1955: va tornar a Catalunya per a l’enterrament de la violoncel·lista Francesca Vidal. Ara la guionista i autora d’‘Amorrada al piló’ homenatja en aquesta documentada ficció la discreta figura d’aquesta dona per la qual el famós músic va mantenir una passió secreta. 

‘Sola’ / ‘Sola’

Carlota Gurt. Proa / Libros del Asteroide. 18,00 €

L’autora dels celebrats relats de ‘Cavalcarem tota la nit’ (Premi Mercè Rodoreda) ha debutat a la novel·la amb aquesta intriga psicològica protagonitzada per una dona jove que després de perdre el treball torna a l’aïllada masia on es va criar. La seva potent veu enfronta el lector a la soledat, la llibertat i els dimonis familiars.  

‘La cendra de la vida’ / ‘La ceniza de la vida’

Josep Pla. Destino. 24,90 €

La faceta com a narrador de l’autor empordanès ha quedat eclipsada rere el Pla memorialista, paisatgista, biògraf, periodista o viatger. Ara, per primera vegada es reuneix en un volum tota la narrativa de l’autor d’‘El quadern gris’, en una edició a càrrec de l’editor Jordi Cornudella. Són 34 narracions que el mateix escriptor va publicar com a definitives entre 1949 i 1967 després de revisar primeres versions d’algunes.

‘1939. La caiguda de Barcelona’

Andreu Claret. Columna. 20 €

L’autor d’‘El secret del brigadista’ i ‘El cònsol de Barcelona’ torna a rescatar fets reals gràcies a la ficció històrica. En aquesta nova novel·la, Andreu Claret narra, a través de la figura del boxejador i guardaespatlles Manel Plandiure, com Lluís Companys es va refugiar en l’exili davant l’avenç franquista i la seva impotència al no poder impedir la seva detenció i la seva entrega a Espanya. 

‘Un grapat de pedres d’aigua’

Manel Ollé. LaBreu. 14 € 

Beneït amb el Premi Jocs Florals de Barcelona 2021, aquest poemari del bard barceloní reuneix una sèrie d’haibuns, unes composicions orientals que combinen prosa poètica i haikus. L’autor enfoca a través de la seva experiència la fragilitat que ens envolta, el pas del temps o la violència quotidiana alhora que intenta buscar la bellesa.  

‘Si un dit assenyala la lluna’

Toni Pou. Anagrama. 18,90 €

Toni Pou condueix el lector a un apassionant viatge des de Barcelona a Florència passant per l’observatori astronòmic del desert xilè d’Atacama juntament amb el seu narrador, un físic amant de la divulgació científica i la literatura, obsessionat per la figura de Galileu i el seu telescopi, amb el qual va saber interpretar, fa 400 anys, que la Terra era rodona. 

‘Tot m’admira. Poesia completa’ (1965-2021) / ‘Sobre Marta Pessarrodona’

Marta Pessarrodona / Ed. Marta Nadal i Isabel Granya. Viena / Comanegra. 25 € / 19,50 €

Als seus acabats de celebrar 80 anys, la poeta de Terrassa, Premi d’Honor les Lletres Catalanes, reuneix tota la seva obra poètica, a més de vuit poemes i un tríptic inèdits i un text on repassa escenaris, lectures, influències i amistats. En paral·lel, el llibre de Comanegra, amb assajos, entrevistes i crítiques, ofereix una completa perspectiva de la seva trajectòria i la seva figura. 

‘Lluny vol dir mai més’

Marc Cerrudo. Amsterdam. 18 €

Amb la idea de descol·locar el lector va escriure aquest jove de Terrassa el que és el seu debut a la novel·la. Guanyadora del Premi Roc Boronat, Cerrudo hi contruye un fosc trencaclosques sobre el dol i el dolor no exempt d’humor amb un protagonista que no diu ni mu. Al seu voltant, un venedor de cerveses, un gat, una portera o un senyal de stop parlen per ell. 

‘El mar de cap per avall’

Notícies relacionades

Pep Puig. L’Altra Editorial. 20 €

Amb dosis de tragicomèdia però també d’intriga psicològica, Pep Puig presenta Marcel, que buscant soledat després de separar-se es refugia en una Altafulla fora de temporada turística. Allà, al costat d’un matrimoni i els seus fills, trobarà una bombolla de convivència que l’arribada d’un músic de jazz destruirà.

Temes:

Llibres