EXPOSICIÓ A BARCELONA

Fotografia al Palau Robert: Una mirada polièdrica sobre la ira

20 imatges de gran format dialoguen amb vint textos clàssics a la mostra ‘Topografies de la ira’

2
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vint imatges de gran format dialoguen amb altres tants textos en l’exposició Topografia de la ira que es pot veure fins al 9 de gener als jardins del Palau Robert, a Barcelona. Són fotografies que aborden el concepte de la ira des de diferents punts de vista, per donar una visió polièdrica d’un sentiment que envaeix les nostres vides de diferents maneres.

«A la mostra, textos clàssics es relacionen amb imatges actuals de revoltes i esclats d’ira en diferents parts del món per provocar la reflexió de l’espectador», explica la fotògrafa Sandra Balsells, comissària de l’exposició. Balsells és coneguda pels seus treballs als Balcans, Palestina, Romania o Mèxic, entre molts altres llocs.

La mostra Topografia de la ira forma part de la tercera edició del Festival Clàssics, el festival d’arts contemporànies i pensament que organitza la Casa dels Clàssics. «Ells van tenir la idea de combinar textos i fotos i jo em vaig encarregar de buscar les imatges. Tots els autors, 10 homes i 10 dones, són persones la tasca de les quals conec des que estaven estudiant. Són professionals que he vist créixer», afirma Balsells.

El concepte d’ira en l’exposició és ampli: «La ira no sempre és explícita o es tradueix en una agressió visible. També pot ser callada, ser latent, o adreçar-se contra un mateix», diu Balsells.

Diferents llocs i moments

La gran carta de la mostra és oferir una mirada panoràmica sobre el concepte de la ira i amb imatges preses en diferents llocs i moments. Les més antigues són d’inicis del segle XXI i les més recents, de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer passat. «El que més vaig valorar en la selecció va ser l’estàndard de qualitat: de seguida em van passar pel cap imatges molt potents», afirma la comissària. «Algunes imatges, les més dures, moltes vegades queden silenciades en els mitjans de comunicació. Aquí he pogut apostar per algunes d’elles», diu.

Notícies relacionades

L’exposició inclou fotos de Laia Abril, Bernat Armangué, Mireia Comas, Adriana Domínguez, Wayra Ficapal, Raül Gallego Abellán, Ricard García Vilanova, Joan Giralt, Amador Guallar, Samuel Nacar, Gemma Parellada, Marta Pérez, Lurdes R. Basolí, David Ramos, Alfons Rodríguez, Mireia Rodríguez, Guillem Sartorio, Lourdes Segade, Clara Soto i Guillem Trius.

La mostra també vol ser un homenatge a tots ells i als que, com aquests 20 seleccionats, lluiten i s’obren camí. «Qui té vocació i passió al final ho aconsegueix», sentencia la comissària.

Temes:

Palau Robert