Política cultural

El pressupost de Cultura de la Generalitat per al 2022 marca un rècord històric

  • Amb un creixement d’un 1,3%, la xifra té l’objectiu d’arribar al 2% al final de la legislatura 

  • La consellera anuncia un augment que arriba fins als 389,4 milions d’euros

El pressupost de Cultura de la Generalitat per al 2022 marca un rècord històric

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha anunciat aquest dilluns que el pressupost del Departament de Cultura per a l’any 2022 augmenta i se situa en 389,4 milions d’euros. Garriga, que ha comparegut davant de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya per explicar els comptes de cara a l’any vinent, ha afirmat: «Estem parlant del pressupost de Cultura més alt de tota la història de la Generalitat».

El pressupost del Departament de Cultura augmenta un 28,3% respecte als últims comptes aprovats. Garriga ha qualificat aquest increment com «una molt bona notícia» i ha ressaltat que «és un salt important que ens permet avançar cap al 2% que ens hem compromès a assolir al final de la legislatura». La consellera ha contextualitzat com es finança la cultura a Catalunya i el paper que tenen totes les administracions, destacant sobretot la tasca de les entitats municipals.

En relació amb les despeses de totes les administracions públiques, la consellera ha establert dos objectius: primer, que la Generalitat arribi a aquest 2% de pressupost cultural al final de la legislatura i, segon, que en aquell moment Catalunya dediqui 200 euros per habitant en cultura, amb les aportacions del global de les administracions. A nivell europeu, aquesta xifra per habitant permetria equipar Catalunya als nivells de França o Finlàndia. Actualment, Catalunya supera ja la mitjana d’inversió en cultura tant espanyola com europea.

Activitats i equipaments

L’augment més significatiu del pressupost del Departament està destinat als capítols 4 i 7, que són els que tenen a veure tant amb les ajudes a l’activitat cultural com amb els equipaments. Això significa que l’increment més gran d’aquests pressupostos anirà al sector, als treballadors, als equipaments i els esdeveniments. «Cada euro invertit en cultura ha de tenir el màxim potencial transformador», ha recordat la consellera de Cultura.

Totes les unitats del Departament de Cultura creixen per sobre del 25%, tenint en compte la despesa no finalista i no financera, excepte la secretaria general, que creix un 18,2%. L’esforç més gran s’ha volgut fer en dues direccions generals: la de Cultura Popular i Associacionisme, que creix un 41%, i la d’Innovació i Cultura Digital, que és nova i per tant té un creixement net.

Pel que fa a les transferències al nostre sector públic, passen de 186,7 milions a 259,2 milions d’euros, cosa que representa un creixement del 28% de mitjana. Destaquen el creixement de l’aportació al Consorci de l’Institut Ramon Llull, amb un 30% d’increment per a la internacionalització de la cultura, o la Institució de las Lletres Catalanes, que tradicionalment estava infradotada i que té un augment del 34,75%. També cal destacar l’increment del 30,48% a l’Institut Catalá de les Empreses Culturals (ICEC), que permet reforçar la tasca de recolzament i impuls a l’empresa cultural que tant ha patit els efectes de la Covid-19.

Quant a la contribució de la Generalitat als equipaments culturals, la seva inversió total prevista durant el 2022 també augmenta, situant-se en un global de 31 milions d’euros. Per exemple, augmenta un 8,8% la seva aportació al Teatre Nacional de Catalunya; un 16,95%, al Museu  Nacional d’Art de Catalunya; un 15,47%, al MACBA; un 10,19%, al Teatre Lliure; un 17,54%, al Mercat de les Flors; un 4,54%, a l’Auditori; un 9,52%, al Palau de la Música, i es consolida la participació econòmica del Departament de Cultura al Gran Teatre del Liceu. «Aquest primer augment pressupostari ha de permetre a aquests equipaments de referència augmentar la seva activitat diària, recuperar la capacitat inversora per a la millora de les instal·lacions i afrontar nous reptes com la digitalització o la internacionalització», ha explicat la consellera.

Les prioritats del Departament

Temàticament, les prioritats del Departament de Cultura es divideixen en quatre eixos: la creació d’un sistema cultural de referència, l’accés a la cultura, l’audiovisual i la llengua. Sobre la creació d’un sistema cultural de referència, la consellera ha explicat les aportacions destinades a arribar al 2%, reactivar els plans sectorials, impulsar equipaments i reforçar les xarxes que els connecten, impulsar polítiques actives d’internacionalització i finançar els grans equipaments culturals.

Quant a l’accés a la cultura, la consellera Garriga ha destacat les principals inversions per a la construcció d’una cultura inclusiva, feminista i verda, així com les aportacions per acostar el patrimoni a tothom a partir de l’augment del 25% de la Direcció General de Patrimoni. A més, el recolzament global a la creació, producció i exhibició de les arts visuals i escenicomusicals s’incrementa un 55% en relació amb l’any 2020, fins a arribar als 22 milions d’euros. En el camp de l’accés cultural, la consellera també ha recordat que Cultura està treballant conjuntament amb el Departament d’Educació per incloure continguts artístics en el sistema educatiu.

Sobre l’eix audiovisual i digital, la consellera ha explicat que mentre el ‘hub’ audiovisual es construeix, començaran a engegar «els seus programes relacionats», fomentant l’audiovisual «des d’ara mateix». «És per això –va afegir– que el 2022 destinarem 25 milions d’euros a les línies d’ajuda al sector audiovisual».

Cultura audiovisual i digital

Notícies relacionades

«Aquestes línies serviran per afavorir la producció audiovisual de cine, ficció, animació, documental, així com nous continguts per xarxes i el desenvolupament dels primers plans d’actuació del ‘hub’. Paral·lelament, la nova Direcció General d’Innovació i Cultura Digital elaborarà el Pla de Cultura Digital, amb mesures per a l’enfortiment, dinamització i socialització de totes les disciplines de l’art digital i el videojoc a Catalunya.

En relació amb la llengua, el departament augmentarà el pressupost de la Secretaria de Política Lingüística de 31,2 milions d’euros a 38,8 milions. La conselleria impulsarà el Pacte Nacional per la Llengua i dedicarà 450.000 euros als treballs tècnics de l’esmentat pacte. També augmentaran les aportacions per a la normalització de l’aranès i la difusió de la llengua de signes catalana. En aquest àmbit, el Departament de Cultura destinarà 27,7 milions, un 17,3% més de recursos per millorar l’accessibilitat a la llengua catalana i incrementar els seus nivells de coneixement entre la població adulta i els nous parlants. La consellera també dedicarà 5 milions d’euros a assegurar una presència més gran dels productes audiovisuals doblats o subtitulats en català, xifra que representa un increment del 68%.