Tràgic incident a Nou Mèxic

Commoció, ràbia i incredulitat pel tret mortal d’Alec Baldwin en un rodatge

  • ¿Com va poder passar? Un interrogant que es repeteix amb tristesa després que l’actor matés de forma accidental la directora de fotografia Halyna Hutchins al disparar en una escena una arma d’attrezzo

  • ¿Qui era Halyna Hutchins, la directora de fotografia morta pels trets d’Alec Baldwin?

Commoció, ràbia i incredulitat pel tret mortal d’Alec Baldwin en un rodatge
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

¿Com va poder passar? La pregunta es repeteix incessant després de la tragèdia succeïda dijous en el rodatge a Nou Mèxic del western ‘Rust’, quan l’actor Alex Baldwin va matar accidentalment la directora de fotografia Halyna Hutchins i va ferir el director Joel Souza al disparar en una escena una arma d’attrezzo. I aquest interrogant es repeteix amb tristesa i consternació, però també amb incredulitat, indignació, ràbia i fins i tot «fúria». I s’exigeixen respostes.

Ningú ha sigut arrestat ni s’han presentat càrrecs segons l’oficina del xèrif del comtat de Santa Fe que dirigeix la investigació, que també ha informat que possiblement no oferirà actualitzacions sobre els avenços d’aquestes indagacions fins a la setmana que ve. I és més el que no se sap que el que se sap.

Es desconeix, per exemple, quin tipus d’arma específica es va utilitzar i quin tipus de munició, tot i que segons el sindicat que agrupa els treballadors d’attrezzo aquesta munició era real i no de fogueig. Aquest sindicat, en un correu electrònic als seus afiliats aquest divendres, també ha assegurat que l’equip d’aquest departament a ‘Rust’ estava compost per personal local i que el seu màxim encarregat no estava sindicat.

No se sap tampoc si a ‘Rust’, que aborda la història d’un malfactor (Baldwin) que ajuda els seus dos nets orfes a escapar després que el de 13 anys sigui condemnat a la forca per matar accidentalment un ranxer, s’estava filmant una escena o assajant, s’ignora quins protocols de seguretat per al maneig de les armes s’utilitzaven en el rodatge o si hi va haver un tret que va tocar Hutchins i Souza (que el mateix dijous va ser donat d’alta de l’hospital) o diversos trets.

En qualsevol cas l’accident i sobretot la mort de Hutchins, de 42 anys, han provocat commoció i s’han repetit els missatges de condolença plorant la seva mort i lloant el «brillant talent» de la directora de fotografia, originària d’Ucraïna i que el 2019 va ser qualificada per la revista ‘American Cinematographer’ com a «estrella en ascens».

Comunicat de Baldwin

Llevat de la família i els seus éssers estimats a ningú li toca més intensament el trauma que a Baldwin, que dijous va ser fotografiat consternat a les portes de les instal·lacions policials, on va acudir voluntàriament a declarar, i aquest divendres ha emès un comunicat a través del compte de la seva fundació a Twitter.

«No hi ha paraules per expressar la meva commoció i tristesa pel tràgic accident de Halyna Hutchins, una dona, mare i admirada col·lega nostra. Estic cooperant totalment amb la investigació policial per abordar com va passar aquesta tragèdia», ha escrit l’actor, que també era productor de ‘Rust’. «Estic en contacte amb el seu marit, oferint el meu recolzament a ell i la seva família. Tinc el cor trencat pel seu marit, el seu fill i tots els que van conèixer i van estimar Halyna».

Tristesa i fúria

L’episodi, l’últim en una llista massa llarga d’accidents fatals en rodatges, també ha desencadenat la indignació. Adam Egypt Mortimer, el director que va treballar amb Hutchins a ‘Archenemy’, s’ha confessat «trist i furiós perquè això pogués passar en un rodatge». La família de Brandon Lee, el fill de Bruce Lee que va morir en el rodatge de ‘The Crow’ el 1993 per un altre incident amb una arma de foc, ha escrit en el compte de Twitter que mantenen de l’actor: «Ningú hauria de morir per una arma en un rodatge de cine. Punt».

Col·legues de professió de Hutchins com les directores de fotografia Elle Schneider i Rachel Morrison han intensificat les crítiques. «Vull respostes», ha dit Schneider, mentre que la responsable de la imatge de ‘Black Panther’ ha parlat d’una «pèrdua innecessària i completament prevenible» i s’ha mostrat convençuda «sens cap dubte que aquesta tragèdia podria i hauria d’haver-se evitat».

Notícies relacionades

Morrison ha entrat, a més, en el seu compte d’Instagram en un debat que també s’ha reactivat per la tragèdia: el de l’ús d’armes que, malgrat ser considerades d’attrezzo, poden ser armes reals i l’ocupació de bales de fogueig, que ja han tingut efectes letals en altres rodatges. «No hi ha raó per continuar utilitzant bales de fogueig quan costa 50 centaus afegir foc d’armes en postproducció i encara menys raó per utilitzar-les en una escena de dia quan hi ha poca o nul·la llum interactiva», ha escrit Morrison. El fatal accident en el rodatge de ‘Rust’ es va produir al migdia.

Especialistes en la instrucció amb armes que han treballat en rodatges han assegurat en el passat que l’ús d’armes reals amb munició de fogueig permet diversos efectes que no es poden reproduir amb efectes visuals o generats per ordinador en postproducció però d’altres ho consideren «un risc innecessari», com el director de ‘Mare of Easttown’ Craig Zobel, que en la minisèrie va utilitzar efectes digitals en totes les escenes d’armes, «Les armes d’attrezzo són armes», ha tuitejat també el guionista David Slack. «Les bales de fogueig tenen pólvora real, poden ferir o matar, i ho han fet».