Obra amb missatge

Una tuberia de nus, de Spencer Tunick, per salvar el mar Mort

  • La instal·lació és la tercera del nord-americà al mar Mort després de reunir el 2011 més de 1.200 participants flotant sobre la platja dels Minerals

Una tuberia de nus, de Spencer Tunick, per salvar el mar Mort

AFP

3
Es llegeix en minuts

El prestigiós fotògraf nord-americà Spencer Tunick, conegut per les seves composicions massives de nus en entorns naturals, torna aquest diumenge a l’entorn del mar Mort per a una nova instal·lació deu anys després de la primera en aquesta llacuna salada, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de preservar aquest lloc únic, el punt més baix del planeta.

Exactament 200 persones, d’entre 19 i 70 anys, embolicades en pintura banca van participar en aquesta nova instal·lació al paisatge desèrtic que envolta la ciutat d’Arad, porta d’entrada a la llacuna, amb què Tunick va emular la construcció d’una tuberia humana que desembocaria en aquest llac salat que pateix greus problemes mediambientals.

«El meu propòsit és crear consciència sobre el mar Mort, que està desapareixent. Cal trobar la manera de mantenir el nivell del mar o portar-hi aigua dolça, sense afectar el proveïment d’aigua dels països del voltant. L’aigua és vida», va assenyalar Tunick en declaracions als mitjans després de fer aquesta nova instal·lació fotogràfica a Arad.

La instal·lació és la tercera del nord-americà al mar Mort després de reunir el 2011 més de 1.200 participants flotant sobre la platja dels Minerals, que ha deixat de ser accessible pels clots, i una altra de menys envergadura que va immortalitzar amb la seva càmera el 2016.

Pilars de sal

«Hem inclòs menys gent que fa deu anys. És un treball més conceptual, en què he convertit la gent, pintada de blanc, en columnes de sal, una al·legoria de la història bíblica de Lot (convertida en pedra com a càstig). Tot i que aquí tots estan vius, representant pilars de sal que brollen dels brolladors de sota de l’aigua salada», va indicar l’artista.

L’últim projecte de Tunick al mar Mort pretén cridar l’atenció sobre els clots i pous que estan aflorant en l’entorn en els últims anys, provocats pels dipòsits de sal que s’acumulen a mesura que desapareix el mar, que descendeix a un ritme de més d’un metre a l’any.

Per culpa d’aquests forats al terreny, moltes platges i llocs bonics que envolten la llacuna han quedat totalment inaccessibles, un problema per al qual s’estudien dues opcions: un canal que emani aigua des del mar Roig o un altre des del Mediterrani, una idea que Tunick evoca amb aquesta «tuberia humana».

El fotògraf va agrair als participants, «veritables guerrers de l’art i aventurers», la seva contribució a aquesta nova obra dedicada al mar Mort, que Tunick, de 54 anys, va qualificar com «la vuitena meravella del món»: «És molt especial ser part d’una obra d’art d’algú de la talla de Tunick, com a part d’un projecte que transcendeix l’art per conscienciar sobre el valor mediambiental del mar Mort, abans que mori del tot», va apuntar a Efe una de les participants.

Un museu sobre el mar Mort

A més, amb aquesta nova instal·lació pretén recaptar fons per a la construcció del Museu del Mar Mort, un projecte en potència del seu amic, l’activista Ari Leon Fruchter, que fa anys que lluita per preservar aquest espai magnètic, el lloc més baix de la Terra, 400 metres per sota del nivell del mar.

En paral·lel a aquesta instal·lació, la pàgina web del Museu del Mar Mort –del qual encara no s’ha col·locat ni una pedra– acollirà una exhibició virtual amb gran part de l’obra de Tunick, incloses fotos inèdites que va fer a un grup d’una trentena de dones a les cascades d’Ein Gedi i Ein Bokek.

Notícies relacionades

«Volem crear consciència social sobre la situació ambiental del mar Mort. És un recurs vital per a Arad i per al desert que hem de salvar. En els últims anys, aquest mar ha començat a drenar i es produeix el fenomen dels clots gegants, que és molt perillós», va indicar a Efe l’alcalde d’Arad, Nisan Ben-Hamo.

L’alcalde també espera que la instal·lació de Tunick i el museu projectat, que recollirà tota l’herència cultural i mediambiental de la zona serveixin per atraure més turisme i inversió a aquesta ciutat i perquè el Govern israelià i institucions privades inverteixin més recursos per salvar el mar Mort de l’extinció.