Nous horitzons

Aragonès i Colau aplaudeixen Àfora, el nou ‘hub’ de pensament de Focus

  • Daniel Martínez llança un conjunt d’iniciatives per promoure la interacció entre teatre i societat, en què destaca el Primer Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre, que se celebrarà a Barcelona del 26 al 28 de maig

barcelona/F21_focus_afora_foto-autoritats.jpg

barcelona/F21_focus_afora_foto-autoritats.jpg / Sergi Panizo

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Coincidint amb els seus 35 anys d’existència, el Grup Focus ha presentat Àfora, un ambiciós projecte destinat a millorar la connexió entre teatre, societat i pensament. Tant l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, presents al Teatre Romea, van aplaudir en els seus parlaments finals aquesta iniciativa destinada a reforçar la cultura i el pensament crític a partir de cinc plataformes. Una d’aquestes, Platea 618, serà l’encarregada de millorar la connexió de professionals del teatre entre Madrid i Barcelona i una altra, que donarà veu al públic, organitzarà el Primer Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre, del 26 al 28 de maig a Barcelona.

«Després de 35 anys volem anar més enllà en la recerca d’intangibles i l’aportació de coneixements», va destacar en el seu discurs Daniel Martínez de Obregón, president del Grup Focus, que concep Àfora com un ‘hub’ de pensament que connecti cultura i societat en la línia d’altres iniciatives com la Fundació Romea, posada en marxa fa 20 anys, i les publicacions Pre-Ocupaciones. L’objectiu és crear «l’àgora de Focus», va dir Martínez, un espai de reflexió i activitats en què descobrir, mostrar, compartir i debatre sense prejudicis coneixements i idees.

A més de la Fundació Romea, Àfora comptarà amb quatre pilars: el nou segell Àfora Edicions, de què s’encarregarà Fèlix Riera; la Cinquena Paret, un espai de trobada entre el teatre i el que genera fora presentat per l’actor Josep Maria Pou i el director Andrés Lima; Platea 618, amb Isabel Vidal, directora de Focus, al capdavant, i la plataforma d’espectadors de què s’encarregarà Pepe Zapata.

Publicacions

Àfora Edicions s’encarregarà de publicar tant la nova entrega de Pre-Ocupaciones, aquesta vegada dedicada als ‘Paradisos perduts’, un dels temes centrals d’aquesta temporada de Focus coincidint amb l’estrena de l’adaptació d’‘El paradís perdut’, immens poema èpic de Milton sobre la caiguda del cel de Llucifer, firmada per Helena Tornero i que dirigirà Andrés Lima amb Pere Arquillué i Nathalie Poza. Inclourà articles d’Emma Riverola, Fernando Prats, Pep Duran, Hel·lena Tornero, Anna Malagrida, Andrés Lima, Arash Arjomandi, Eloi Fernández Porta, Enrique Ruiz Domènec, Sofia Rincón o Pablo Auladell. Àfora Editorial publicarà també dos llibres dedicats al teatre: el text d’Helena Tornero ‘Paraíso perdido’, amb il·lustracions de Paula Bonet, i ‘Fer Mutis (Mutandis)’, un encàrrec fet a l’escriptor Màrius Serra sobre argot i aforismes teatrals.

Conferències

Notícies relacionades

Si la quarta paret és aquest espai que separa el públic i l’escena, la Cinquena Paret identifica aquest espai entre el teatre i el carrer, un lloc que servirà per analitzar reflexions de determinats espectacles que poden ajudar a dilucidar dilemes i pors de la societat actual. La Cinquena Paret comptarà amb conferències sobre espectacles com ‘Viejo amigo Cicerón’, protagonitzat per Josep Maria Pou, i ‘Paraíso perdido’. Helena Tornero i Pablo Auladell, autor d’un còmic basat en ‘El paradís perdut’, mostraran la seva visió sobre l’obra de Milton al Romea el 25 d’octubre. Més enllà de Barcelona també s’organitzaran conferències i debats a València, Bilbao, Sevilla i Madrid. Al voltant de ‘Viejo amigo Cicerón’, que torna al Romea al novembre, dos referents de la comunicació política desgranaran el ‘Manual del bon candidat’, el 9 de desembre. I Javier Gomà parlarà sobre l’art de l’oratòria el 20 de desembre en un acte en què dos equips de la Universitat Pompeu Fabra exemplificaran la teoria amb un animat debat.

Totes les activitats d’Àfora es gravaran a través d’Àfora Media, una plataforma en què a més es faran programes dedicats al teatre com a força transformadora presentats per la periodista Olga Viza.

Temes:

Focus