Certamen de la imatge

Formentera Fotogràfica estrena la seva edició més femenina

La trobada, del 8 al 12 d’octubre a l’illa balear, destaca aquest any pel gran nombre de dones ponents

Cristina de Middel, Sofía Moro, Ana Esmith, Luis Tato, Jon Cazenave i Txema Yeste, entre els convidats

3
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Illa de paisatges idíl·lics, bona llum i molta fotografia. Còctel enriquidor del qual disfrutaran els gairebé 100 assistents que aquest any s’han enrolat en el certamen de la imatge Formentera fotogràfica 2021, que se celebra del 8 al 12 d’octubre a l’illa balear. La trobada, que el seu fundador i director, Francesc Fàbregas, defineix com a «molt eclèctica i amb molta diversitat d’estils», uneix xerrades, tallers i activitats per acostar-se a la fotografia –i també a Formentera– des de diferents punts de vista. «Hi ha moltes coses diferents per poder disfrutar. La fotografia és una disciplina tan diversa que és molt rica», afegeix.

Aquest any, per qüestió de quadrar agendes, el programa destaca perquè inclou moltes dones entre els ponents. «Tenim Lúa Ribeira, Cristina de Middel, Sofia Moro, entre d’altres, que fa temps que intentàvem que vinguessin i aquest any sí que ha pogut ser», explica Fàbregas. S’hi sumen Ana Esmith-Miss Beige i Gloria Oyarzabal. El fotoperiodisme està representat aquest any per Luis Tato, professional establert actualment a Nairobi i nominat al World Press Photo 2021. Tato parlarà en primera persona del reporterisme al continent africà, un territori que mediàticament amaga molts estereotips a l’hora de tractar els temes. El retrat editorial estarà representat aquest any pels treballs de Sofía Moro, Txema Yeste i Lúa Ribeira.

El 2021, per primera vegada, Formentera Fotogràfica s’endinsa en el món de la recuperació d’arxius fotogràfics –«els familiars, per exemple, els que tots tenim a casa», diu el director–, de la mà de Paco Gómez. I també debuta en el món de la fotografia artística gastronòmica amb l’ajuda i l’experiència del mallorquí Nando Esteva.

També és innovadora el 2021 la presència de l’actriu i performer Ana Esmith, per a qui la fotografia és una eina d’activisme, un espai de llibertat i de construcció d’identitat. Esmith porta a Formentera MissBeige per denunciar amb humor la bellesa imperant.

Artistes com Jon Cazenave (‘Galerna’), Cristina de Middel (‘The Afronauts’), Paco Gómez (‘Los Modlin’), Gloria Oyarzabal (‘Women Go No’Gree’) o Fernando Maqueira (‘Guia nocturna dels museus’) presentaran els seus fotollibres més recents i obriran la porta a un debat sobre el gènere, cada vegada més en auge. També seran presents professionals de l’Ara.

El festival, que celebra la seva novena edició, intenta cada any promoure la proximitat entre els ponents i els participants en un entorn reduït, com és el de l’illa Pitiüsa. «A Formentera Fotogràfica es pot disfrutar de la proximitat. L’illa és molt petita i podem ser molt a prop tots els assistents. Això agrada a la gent», afegeix Fàbregas.

 Més enllà de la fotografia, el primer dia de Formentera Fotogràfica es fa un passeig per l’illa «per fer una primera presa de contacte amb el paisatge», en paraules de Fàbregas. Aquest any el guia és Josep Rubio, periodista, escriptor i coordinador de Ràdio Illa Formentera, que portarà els assistents per una ruta pel nord-oest de l’illa, entre el mar i l’Estany des Peix. L’objectiu de Rubio aquest any és obrir una porta a altres paisatges de Formentera, més enllà de les platges i les zones més turístiques.

Els assistents també realitzaran altres activitats exteriors, com una sortida nocturna a Es Cap de Barberia per veure la Via Làctia i contemplar la sortida del sol des del parc natural de Ses Salines per conèixer la llum de l’illa a aquesta hora del dia.

Notícies relacionades

Els organitzadors admeten l’atractiu de l’illa com a ganxo per als assistents. «Formentera genera interès, atrau molt i hi ha força gent que ve al festival també per conèixer l’illa», comenta Fàbregas. Amb els ponents passa el mateix: «Ens costa menys convèncer-los perquè vinguin si els dic que el festival se celebra a Formentera», afegeix.

Una mostra de l’èxit de la convocatòria –que compta amb el suport del Consell Insular– és que molts participants venen més d’una vegada. «Tenim gent que suspèn i repeteix, de diferents llocs del món», rasa Fàbregas amb humor.

Temes:

Balears Art