EXPOSICIONS

Magritte, l’art dels tatuatges i la moda al cine concebuda per Jean-Paul Gaultier, estrelles de la temporada vinent del Caixaforum

Una mostra dedicada a la figura de Nikola Tesla encapçalarà la del CosmoCaixa

barcelona/wrstjrwtjrawj.jpg

barcelona/wrstjrwtjrawj.jpg

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Un diàleg entre l’alta costura i el cine firmat per Jean-Paul Gaultier, la reivindicació artística dels tatuatges, el que la tecnologia pot revelar-nos de sis mòmies egípcies i grans exposicions sobre Magritte i Nikola Tesla formen part de la programació barcelonina, un dels vuit centres culturals CaixaForum a Espanya, a què cal afegir el novè que s’inaugurarà a València i fins i tot un dècim de caràcter digital. .

Els responsables de la Fundació La Caixa han presentat aquest dimarts la temporada 2021-2022, en què organitzaran un total de 31 mostres als centres culturals CaixaForum (Barcelona, Madrid, Saragossa, Sevilla, Palma, Tarragona, Lleida i Girona), així com al CosmoCaixa, més nou exposicions itinerants que recorreran les geografies espanyola i portuguesa. Tots estan o estaran fets en col·laboració d’institucions internacionals, com el British Museum, el Centre Pompidou, la Cinémathèque Française, el Museu del Prado o el Science Museum de Londres.

Notícies relacionades

De les exposicions presentades, set recalaran aquest any al Caixaforum de Barcelona: és el cas de ‘La màquina de Magritte’ (febrer del 2022), en col·laboració amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, amb 70 pintures, juntament amb una selecció de fotografies i pel·lícules familiars procedents de més de 50 museus i col·leccions d’Europa, el Canadà, Mèxic, la Xina, els Estats Units i el Japó i de ‘Tattoo, art sota la pell ’ (5 del 2022), en què en col·labora el Musée du Quai Branly-Jacques Chirac i s’abordarà el paper social i antropològic dels tatuatges i se n’analitzarà el ressorgiment en els últims anys, a través de més de 150 obres. A les quals cal sumar l’espectacular ‘Cine i moda’, comissariada per Jean-Paul Gaultier: una mirada d’autor sobre el tema a partir de les col·leccions de la Cinémathèque Française. Amb el seu toc especial, Gaultier dedicarà una atenció especial a les figures «heterodoxes de guerrers i guerreres, andrògins i travestis, a la influència de la cultura rock, punk i ‘queer’, que, en els últims anys, tant han marcat la moda». Té un interès particular la programació del CosmoCaixa-Museu de la Ciència encapçalada per la gran exposició dedicada a la figura del físic Nikola Tesla (octubre del 2021) a què s’unirà la dedicada al Sol (març del 2022) i la creació de tres espais permanents entre els quals destaca ‘Micràrium’, dedicat a la vida microscòpica. 

La directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Duran, ha presentat així mateix el balanç d’assistència als centres en què ha constatat una gran recuperació des del descens del 60% de visitant fins al 30% actual el mes d’agost passat, en què s’ha apreciat més visitants que l’agost del 2019