Reunió històrica

Abba: així serà la resurrecció discogràfica i ‘en viu’ més esperada

  • El quartet suec publica un senzill amb la balada ‘I still have faith in you’ com avançament del seu primer disc des de 1981 i anuncia un espectacle amb figures virtuals que s’estrenarà el maig a Londres

barcelona/241184041_346988140185546_6271967470708160607_n.jpg

barcelona/241184041_346988140185546_6271967470708160607_n.jpg

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

¿Què se sent escoltant una nova cançó d’Abba el 2021? Una vaga familiaritat, el llunyà regust de casa que desprenen les daurades harmonies vocals i l’alquímia de tornades agredolces a què apunta aquesta flamant ‘I still have faith in you’, el primer ‘single’ d’estrena del grup suec des d’‘Under attack’ (que va veure la llum el desembre de 1982). Una balada d’emotiu ‘crescendo’ amb pòsit autoreferencial, que parla d’un temps en què els quatre integrants van experimentar «una comunió de cor i ment, tan rara i difícil de trobar», un do compartit que «segueix sent-hi» i que es realça ara amb «un nou esperit», segueix la lletra. «Tenim una història i ha sobreviscut».

Al principi havien de ser un parell de cançons. «Però després ens vam preguntar: ¿per què no algunes més? Els ho vam proposar a les noies, i van dir que sí», va explicar Benny Anderson aquest dijous en la presentació a Youtube d’‘Abba voyage’, el projecte que fa tornar els autors de ‘Waterloo’ gairebé quatre dècades després, i que presenta dues potes: un àlbum que veurà la llum el novembre (el primer amb cançons noves des de ‘The visitors’, 1981) i un espectacle en què no sortiran ells a escena sinó els seus respectius avatars digitals (o ‘abbatars’), disposats a reproduir moviments i gestos facials dels artistes. Una missió en què han treballat minuciosament els quatre membres del grup en col·laboració amb l’artista, resident del Royal Ballet londinenc, Wayne McGregor, i l’empresa d’efectes especials Industrial Light & Magic, creada per George Lucas.

Melancolia i ball

Fa cinc anys que va sorgir la idea dels avatars, i tres que es va anunciar la publicació de noves cançons, ajornades una vegada i una altra, en última instància per la pandèmia. Ara, ‘I still have faith in you’ veu la llum al mateix temps que l’altre tema d’estrena, ‘Don’t shut me down’, aquest més ‘uptempo’ i que combina, a la secular manera del grup, una línia melancòlica amb un ritme propens al ball.

Notícies relacionades

Per sentir la resta del material nou, que Anderson va presentar com «una barreja» dels estils practicats històricament pel grup («fins i tot una cançó de Nadal») caldrà esperar encara unes setmanes, una minúcia considerant la llarga espera dels seus fans durant tot aquest temps, que el grup va incomplir «la regla de la indústria de no deixar passar 40 anys entre un disc i l’altre», va fer broma Anderson, encantat de veure’s immers en aquest sarau després de tantes i tantes especulacions. «Però esperàvem poder-ho veure abans de morir; sempre és convenient que sigui així», va continuar apuntant Anderson amb bon humor.

Un xou amb 22 cançons

Rere l’àlbum, les mirades es desplaçaran a l’espectacle que els ‘abbatars’ estrenaran el maig del 2022 a l’espai batejat com Abba Arena, amb capacitat per a 3.000 assistents, al londinenc Queen Elizabeth Olympic Park, amb entrades a la venda el 7 de setembre. Un concert en què aquestes projeccions de Bjorn, Benny, Agnetha i Anni-Frid, acompanyades per una banda de deu músics, interpretaran 22 cançons durant una hora i mitja. «Incloent els èxits i algunes cançons que no ho van ser però que ens agraden», va explicar el teclista d’Abba, que juntament amb Bjorn Ulvaeus va donar la cara per explicar al món els plans d’aquesta nova era d’Abba. Mentrestant, «les noies» es mantenen lluny dels focus, deixant que les seves veus, unides de nou a ‘Abba voyage’, parlin per elles.