FOMENT DE LA LECTURA

Llibrestiu es posiciona molt tímidament al calendari cultural de Barcelona

Els llibreters veuen un gran potencial en una proposta que haurà d’esperar al 2022 per tenir una consistència més gran

Llibertiu en Documenta.

Llibertiu en Documenta. / Laura Guerrero (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

La primera edició de Llibrestiu, a què tota comparació amb un Sant Jordi d’estiu resulta més que odiosa, ha començat, almenys a Barcelona, molt tímidament i amb molts factors en contra. Aquesta festa estiuenca de les llibreries per incentivar la venda dels llibres que posarem a la maleta s’ha organitzat amb molt poc temps, ab editors i llibreters envalentits per l’èxit del Sant Jordi passat, el de primavera, el de veritat. S’ha publicitat poc. S’ha improvisat bastant. I, a més, la pandèmia també hi ha posat no poques traves. Però, fins i tot així, els llibreters apreciaven aquest dijous una proposta a què veuen molt potencial, especialment si es pensa amb previsió i es porten els llibres i les activitats al carrer en un horari de vespre estiuenc.

Tot i que la idea original del Gremi de Llibreters era que les llibreries col·loquessin paradetes al carrer, molt poques han secundat la proposta. A l’Eixample tan sols Jaimes, que va centrar les seves activitats en la firma d’autors com Jenn Diaz, Xavier Bosch, Pau Arenós, Rosa Ribas, Milena Busquets i Laia Fàbregas, va parar taules sobre la vorera davant la sorpresa dels vianants.

Més afluència

Notícies relacionades

Posats a destacar les coses bones, la major part de les llibreries han apreciat una afluència més gran, ja des del matí. És el cas de Finestres, que oferia la presentació de ‘Nam’, de Mark Baker, la història definitiva de la guerra del Vietnam, amb l’al·licient del seu pati bufó del darrere obert, com la resta de l’establiment, fins a les 10 de la nit. Un altre jardí posterior bonic, el de La Central de Mallorca, acollia l’escriptor grec Theodor Kallifatides, sens dubte l’estrella de la jornada.

Al llibreter Èric del Arco de Documenta la idea li sembla bona, tot i que consideri que en aquesta arrencada no se li ha extret tot el suc. I això que no tenia motiu per queixar-se, l’animat ‘tête à tête’ LGTBI entre Guillem Clua i Bob Pop que va oferir la llibreria va deixar fora al 50% dels inscrits com a públic. Del Arco bull d’idees per a un Llibrestiu el 2022: «Això té tot el sentit si es fa al carrer, tallant el trànsit, i sense mascaretes. Amb lectures de tota mena o creant una ruta per les diferents llibreries. Com més s’allunyi del model de Sant Jordi, molt millor». A les portes d’aquesta llibreria, el president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, es felicitava convençut que la festa ha arribat per quedar-se. On no tenen cap dubte que Llibrestiu ha funcionat és a les llibreries catalanes fora de Barcelona: a Girona ha sigut tot un èxit i a Vic també.