Després s’ha disculpat (tímidament)

Allau de crítiques a Florentino Fernández per menystenir l’humor de les còmiques

«Si no hi ha més dones no és una qüestió de sexes, sinó de talent», ha dit l’actor en una entrevista amb ‘El Mundo’

  • Les paraules del ‘showman’ arriben després de la polèmica recent pels atacs masclistes de sala madrilenya de La Chocita del Loro contra les humoristes

Allau de crítiques a Florentino Fernández per menystenir l’humor de les còmiques
6
Es llegeix en minuts
El Periódico

Florentino Fernández ha desencadenat la polèmica després d’afirmar en una entrevista amb ‘El Mundo’ per què creu que hi ha poques dones al món de la comèdia: «No, jo crec que si no hi ha més dones no és una qüestió de sexes, sinó de talent. És igual el sexe o la raça». Segons ha continuat l’actor madrileny, de 48 anys i que als platós i escenaris se’l coneix com a ‘Flo’: «Qui té talent, aflora». Segons el seu parer, respecta totes les reivindicacions i que tots hem de tenir les mateixes oportunitats, però «després has de demostrar que estàs a l’altura», afirma. 

Les xarxes socials, enceses amb aquest tema que cueja des de finals del mes passat quan va esclatar la polèmica amb els atacs masclistes dels directius de la sala madrilenya La Chocita del Loro que, preguntats pels motius pels quals només tenien una còmica davant 26 còmics al seu planter, van adduir que perquè «el nivell de les còmiques era molt dolent», han reaccionat immediatament a les paraules de ‘Flo’, recordant-li l’existència i el talent de diferents còmiques del país, com Silvia Abril, Yolanda Ramos o Eva Hache, i moltes altres. 

Una de les primeres artistes a dir la seva ha sigut Victoria Martín (@livingpostureo), la còmica que triomfa juntament amb Carolina Iglesias al ‘podcast’ ‘Estirando el chicle’: «NO PUC MÉS, ha escrit en el seu perfil de Twitter, en gran. En la resposta completa també afegeix que (...) «no hi haurà dones però tampoc còmics nens o avis. De fet, ancians sí hi ha: tu», remata.

Nombroses companyes de professió i professionals del cine han seguit l’exemple de Martín i han criticat el discurs de l’humorista que es va donar a conèixer al ‘late show’ de Pepe Navarro de 1996 ‘Esta noche cruzamos el Mississippi’, amb personatges com Lucas Grijánder i Crispín Klander, tots dos imitacions de l’inigualable ‘Chiquito de la Calzada’.

«¿Poden deixar de fer el ridícul i mirar una mica més enllà del seu melic?», demana la companya de l’anterior, Carolina Iglesias

«Fa ANYS que sento el mateix sobre les directores de cine i TV», ha escrit també la cineasta Leticia Dolera, mentre que l’actriu de Tenerife Toni Acosta el convida a «parlar amb el periodista» perquè el paràgraf sencer en què indica que a Dinamarca no hi ha còmics «és estranyíssim». «La idea bona és donar-nos suport entre tots, que costa molt vendre entrades i produir espectacles, no tirar llenya al foc d’una polèmica de merda que rescata una guerra de sexes que hauria d’estar superada», li ha dit

Després de tant enrenou per les seves paraules, Florentino s’ha vist obligat a demanar disculpes via Instagram. «Soc plenament conscient que per damunt de tot el que vull és igualtat d’oportunitats per a còmics i per a còmiques, sé que fins fa molt poquet això no era així», comença en la seva al·locució.

«I sé que fins fa molt poc això no era així, les meves companyes còmiques sempre han estat amb problemes, amb prejudicis, la societat sempre sembla que les ha deixat com de banda... i gràcies a l’evolució de la tecnologia, dels nous canals de comunicació, han pogut aflorar aquests talents que ho estan petant i que ho estan rebentant i que jo m’estic descollonant amb elles», prossegueix. «Vull que quedi clar això, perquè no sé si no he dit bé el que havia de dir, no sé si l’editor d’‘El Mundo’ no ha posat el titular que corresponia, però al meu ànim hi ha el fet que vull igualtat d’oportunitats per a còmics i per a còmiques. Per això deia que somio que el talent sigui al final el que decideixi», afegeix. «Perquè al final en un món en què la igualtat és per a tothom, per a còmics i per a còmiques, al final és el talent el que decideix», remarca repetint, d’alguna manera, la idea que ja havia exposat. «Sento molt de veritat tot aquest enrenou, no és al meu ànim ser així, jo no soc així, i la gent del meu entorn em coneix i ho sap», és la disculpa de l’humorista. «Ho lamento profundament i que continuem rient sempre amb els còmics i còmiques. Visca el riure», remata.

No és la primera vegada

El còmic ja havia sigut criticat per temes semblants anteriorment. Fa poc va ser acusat d’homòfob per imitar una persona homosexual al programa ‘Mastrerchef’ i tant TVE com la productora del programa van eliminar totes les escenes en què realitzava aquest personatge per l’enrenou que va causar a les xarxes. No obstant, ‘Flo’, en aquesta última polèmica afirma que no se’n penedeix ni hi veu el problema al que va fer: «Res a la vida és tan greu com per no poder fer un acudit. Jo sempre he fet humor amb molt respecte, el primer per mi. El problema no el tinc jo, el tenen ells».

L’espai de les dones

I és que el tema de la falta d’oportunitats per a les dones a la comèdia no arriba amb aquesta entrevista, sinó que ve de fa dies amb la polèmica de la sala de monòlegs de Madrid La Chocita del Loro, la directora i el gerent de la qual van dir que no contractaven dones perquè era un humor massa «victimista» i molt «feminista».  

Diferents dones del gremi s’han manifestat sobre el tema, com és el cas d’Inés Hernand, que en una xerrada sobre l’humor i les dones ha dit: «La gent s’està posant les mans al cap, però això és totalment endèmic, fruit d’un sistema patriarcal, masclista i històric que s’ha posat de manifest per la manifestació i verbalització d’aquesta senyora».

Notícies relacionades

Ana Morgade, també ha explicat al ‘podcast’ de Carolina Iglesias i Victoria Martín ‘Estirando el chicle’ que de petita el seu referent era Eva Hache «per descart», insinuant que no n’hi havia més. «Hi ha moltes noies molt gracioses, però perquè et donin un mínim espai has de demostrar que ets més graciosa que cinc Danis Rovires». Comentava que no entenia com pot ser que, si a la teva vida hi ha un munt de dones al voltant, per què no n’hi ha a la comèdia. Carolina Iglesias, una de les dues conductores del programa afirmava que les oportunitats per a les dones no són les mateixes que per als homes: «Hi ha algun espai més però tampoc gaire, és com el joc de les cadires».

La còmica Martita de Graná també es va manifestar publicant a les seves xarxes socials un vídeo seu a sobre d’un escenari i amb una enorme afluència de públic als seus peus mentre pronunciava: «Algun riure he sentit jo aquesta nit i, mira per on, soc una dona». 

Temes:

Humor Masclisme