Pel·lícula

‘Fast & Furious 9’: perill, dones apoderades al volant

  • Ells condueixen bé a la saga automobilística. Elles condueixen millor. Russ Meyer i Quentin Tarantino ja van abordar abans l’apoderament al volant

‘Fast & Furious 9’: perill, dones apoderades al volant
2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El tòpic masclista diu que els homes condueixen millor que les dones, i el cine no ha fet res per desmentir-ho. La saga de ‘Fast & Furious’ té una evident virilitat i ha jugat a les ‘buddy movies’, com a ‘Fast & Furious: Hobbs & Shaw’, però els personatges femenins no són simples comparses i han demostrat, amb escreix, manejar-se igual de bé al volant, amb frenades, ‘drifting’, salts i tot el que els guionistes es dignin a imaginar per als seus cotxes tunejats. Són realment un perill al volant, però no en el sentit de la facècia matxirulo.

Tot i que Toretto/Vin Diesel continuï sent la màxima estrella de la funció dins d’un cotxe, a ‘Fast & Furious 9’ no li van al darrere les dues heroïnes eternes de la saga, Mia, la germana de Toretto, i Letty Ortiz, la seva dona, encarnades per Jordana Brewster i Michelle Rodriguez. La segona té, a més, aquest punt canalla que tan bé casa amb personatges d’aquestes característiques, tot i que això li hagi causat no pocs problemes, com quan va ser acomiadada del rodatge de la sèrie ‘Perdidos’ per conduir a Honolulu sota els efectes de l’alcohol i ser arrestada per la policia. Als films de ‘Fast & Furious’, Rodriguez pot conduir més borratxa que una sopa; a tot estirar, trencarà els embellidors i retrovisors de l’automòbil.

En aquesta nova entrega, també condueix divinament pels carrers de Londres la veterana Queenie (Helen Mirren). Tot i que el personatge femení que s’emporta la palma com a conductora apoderada és el de Megan Ramsey (Nathalie Emmanuel). Fins ara, a la sèrie, la coneixíem com a ‘hacker’, però a l’últim film ha de conduir un camió a l’interior del qual hi ha un enorme electroimant. Ramsey no sap ni com es posen les marxes, però al cap de cinc minuts ja està manejant el vehicle amb la solvència de les seves companyes. Les autoescoles estan sobrevalorades.

Pioneres

Notícies relacionades

¿És la primera vegada que veiem tres o més dones conduir amb una mica més que destresa en les escenes d’acció? No, tot i que hi ha pocs exemples. Hem vist dones conduir de forma trepidant al llarg d’una pel·lícula, però en altres marcs genèrics: al thriller ‘Instinto básico’, Sharon Stone porta el seu esportiu de perles per la vall californiana de Carmel, perseguida de prop per Michael Douglas, i Angelina Jolie condueix com una boja, però no millor que Nicolas Cage, a ‘60 segundos’.

L’única font d’inspiració directa per a les agressives conductores de ‘Fast & Furious 9’ són les tres joves de ‘Death proof’ (2007), que condueixen (i enganxen) més i millor que el psicòpata del volant encarnat per Kurt Russell. Al seu torn, el film de Quentin Tarantino tenia molt a veure amb un dels cèlebres ‘exploit’ de Russ Meyer, ‘Faster Pussycat! Kill! Kill!’ (1965), les tres protagonistes del qual, gogós de professió, també premen a fons l’accelerador a la recerca de gresca. Meyer ja havia experimentat el plaer femení de la conducció, tot i que sobre dues rodes, amb ‘Motor psycho’, també del 1965, en què una dona i un home persegueixen amb moto tres motociclistes assassins i violadors. Nancy Sinatra també anava amb moto a ‘Els àngels de l’infern’ (1966), però sempre asseguda darrere de Peter Fonda.