Tempesta en el món de la historieta

Ficomic respecta i manté la decisió del jurat sobre el Gran Premi del Còmic Barcelona

  • Davant la tensa polèmica desencadenada per gairebé 300 autors, l’organització del festival recorda «la independència» dels membres del jurat i confirma que les decisions que va prendre al premiar Antonio Martín complien les bases vigents dels guardons

Ficomic respecta i manté la decisió del jurat sobre el Gran Premi del Còmic Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tempesta que es va desencadenar divendres passat, quan es va concedir el Gran Premi del Còmic Barcelona, que reconeix tota una trajectòria, a l’historiador i investigador Antonio Martín, en comptes de fer-ho a un dibuixant o guionista de còmic, com s’havia estat fent durant tres dècades, retronava dilluns passat al fer-se públic un comunicat d’un centenar d’autors, que en el dia d’avui superen els 275, «repudiant» el guardó i exigint la seva retirada. Després de dos dies de tempesta a les xarxes, amb enfrontaments i opinions creuades que han convulsat i tensat el món del còmic espanyol com mai abans, Ficomic, entitat organitzadora del saló, integrada per llibreters, editors i distribuïdors, ha emès un esperat comunicat en el qual respecta i manté la decisió del jurat.

En el comunicat, Ficomic recorda que delega cada any la tasca de decidir els guanyadors dels premis en un jurat «integrat per persones acreditades dels diferents àmbits i veus del món del còmic i que actua amb total independència de criteri i valoració» i afegeix que «les decisions que va adoptar el jurat complien les bases vigents dels premis».

Els gairebé 300 autors signants, entre els quals figuren Premis Nacionals, guanyadors dels premis del Còmic Barcelona i dels Eisner, com Paco Roca, Albert Monteys, Alfonso Zapico, David Rubín, Javier Olivares, Santiago García, Miguel Gallardo, Ana Penyas o David Aja, fingien amb retirar el seu nom «de futures nominacions» als guardons i amb «evitar futures col·laboracions» al festival.

«Millorar els premis»

En la seva nota, Ficomic agraeix les propostes rebudes fins ara «per millorar els premis» i assegura que les estudiarà per incorporar «aquelles novetats que contribueixin a la divulgació del treball de tots els professionals del món del còmic i a sumar nous lectors». Algunes veus apuntaven la recuperació de categories per premiar la tasca de divulgació. En el comunicat s’apunta que continuaran treballant, a través del diàleg i bastint ponts de col·laboració amb els autors i autores, «escoltant i recolzant la professió».

Respostes del jurat   

Des de dilluns, tres dels vuit membres del jurat s’han expressat públicament sobre la tensa polèmica: «Si ens allunyem del binarisme podrem veure que les coses tenen molts matisos, que després del que alguns consideren un acte menyspreable hi ha persones que han actuat amb les millors intencions i que han intentat ser justes. Sense amiguismes ni interessos professionals. Creguin-me», manifestava en el seu compte de Twitter l’autora Ana Galvañ.

Un altre dels quatre autors que han format part del jurat, Ulises P. López, penjava un acudit gràfic en el seu Facebook on un dibuixant, a la pregunta de què has fet avui, respon: «He impugnat un premi privat a un teòric del còmic. Aquests premis són només per als nostres». I el guionista Antonio Altarriba declarava dilluns a aquest diari que no compartia els arguments dels signants del comunicat i defensava la trajectòria de Martín.

Posted by Ulises De López on Monday, May 31, 2021
Notícies relacionades

«Us animo, als que us heu unit una mica com un boig, a recapacitar i a escoltar les informacions i arguments que ben aviat arribaran per part del jurat. Aquests missatges estan dirigits als que vulguin conèixer altres facetes de la història. Als que, amb opinions contràries molt lícites, vulguin dialogar des del respecte», afegia Galvañ al seu fil de Twitter. D’acord amb això, és probable que també es produeixi una reacció conjunta del jurat, format, a més, per Álvaro Pons, Marika Vila, Cristina Hombrados, Albert Mestres i Antoni Guiral.