Investigació tancada

Boris Dausà serà l’únic docent portat a fiscalia per assetjament sexual a l’Institut del Teatre

  • Dels cinc professors en nòmina investigats, només tres seran expedientats i s’estudia si procedir per la via judicial amb vuit docents jubilats

  • Al director teatral Joan Ollé se li obre expedient per conducta inapropiada

Boris Dausà serà l’únic docent portat a fiscalia per assetjament sexual a l’Institut del Teatre
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Boris Dausà és l’únic professor expedientat de l’Institut del Teatre (IT) que serà denunciat a la fiscalia per assetjament sexual. El docent, que durant anys convidava alumnes a fer classes i a participar en festes que organitzava en una casa a la muntanya –una cosa prohibida pel centre–, pot ser acomiadat. La decisió de portar Dausà a la fiscalia s’ha pres després de rebre l’informe de la Comissió de Prevenció i Investigació d’Assetjaments Sexuals vinculada al protocol de l’Institut a partir de les deu instàncies o denúncies d’alumnes i exalumnes presentades entre el 22 de febrer i el 14 de maig del 2021. Amb la màxima celeritat s’obrirà expedient disciplinari a Dausà per determinar-ne la sanció, que podria acabar en acomiadament.

Tres expedientats

Dels cinc professors en nòmina de l’IT que van rebre denúncies després de l’escàndol destapat al febrer pel diari ‘Ara’, en total tres seran expedientats com va explicar ahir EL PERIÓDICO. Sobre Joan Ollé, director teatral que es jubila de l’IT aquest any i que al març va ser apartat de les aules, igual que Dausà, la comissió ha determinat que no hi ha indicis d’assetjament sexual, però sí de conducta inapropiada. I al tercer docent se li obrirà expedient per pràctica invasiva.

Ollé només va trencar el seu silenci a finals de març amb un comunicat en el qual defensava la seva innocència i remarcava que mai havia tingut un «comportament legalment reprovable» cap a cap alumne.

Respecte de les instàncies que fan referència als vuit docents jubilats, l’IT analitzarà la informació per valorar si és possible emprendre accions per via judicial. El centre ha anunciat que oferirà acompanyament i recolzament psicològic a les persones afectades que optin per presentar una demanda per aquesta via.

¿Què diu el protocol de l’IT?

Notícies relacionades

El protocol per a la prevenció, detecció i actuació davant l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere de l’IT, aprovat el juliol del 2018 sota la direcció de l’equip de Magda Puyo –que va dimitir en ple després de l’escàndol– defineix «assetjament sexual» com un comportament verbal o físic de naturalesa sexual que tingui el propòsit o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la persona, en particular quan es cregui un entorn intimidatori, degradant o ofensiu. La comissió, que per definició només pot investigar possibles casos d’assetjament sexual presentats per alumnes o exalumnes que faci com a màxim un any que hagin deixat d’estar vinculats amb l’IT, ha centrat la investigació en els fets que fan referència a dos professors, i ha determinat indicis d’assetjament sexual en un d’aquests.

Actualment el centre té al capdavant una directora interina, Núria Plana. Va ocupar el càrrec després de la dimissió en ple de l’antic equip de Magda Puyo, primera dona que va arribar al lloc de més responsabilitat de l’IT en els seus més de 100 anys d’història. Entre els projectes de l’actual direcció destaquen la creació d’un comitè d’ètica i un codi ètic.