Premis de Hollywood

Oscar millor actriu 2021: Les 5 candidates, una per una

Viola Davis, Frances McDormand, Vanessa Kirby, Andra Day i Carey Mulligan són les aspirants al guardó de l’Acadèmia

3
Es llegeix en minuts

El premi a millor actriu en els Oscars té cinc aspirants com Andra Day amb ‘The United States vs Billie Holiday’, Frances McDormand amb ‘Nomadland’, Viola Davis amb ‘La madre del blues’, Carey Mulligan amb ‘Una joven prometedora’ i Vanessa Kirby amb ‘Fragmentos de una mujer’, però sense decantar-se per cap favorita per endavant.

Viola Davis per ‘La madre del blues’

Amb ‘Fences’ (2016), la versió cinematogràfica de l’obra d’August Wilson a càrrec de Denzel Washington, li va donar el seu primer Oscar, una cosa que es podria repetir amb ‘La madre del blues’, un altre text de Wilson, ara sota la direcció de George C. Wolfe. Es tracta de la quarta nominació per a Davis, que en aquesta ocasió dona vida a la tempestuosa i visceral cantant de blues Ma Rainey. Amb una acció enquadrada en una complicada sessió de gravació, aquesta cinta presenta un dels duels interpretatius més explosius d’aquests Oscars: Viola Davis davant el reconegut actor Chadwick Boseman en el seu últim paper abans de morir. Un dels punts forts de Davis per als Oscars és que es tracta d’una persona molt estimada i respectada dins de la indústria, una cosa que es va veure en el guardó a la millor actriu que va rebre recentment en els premis del Sindicat d’Actors de Hollywood.

Frances McDormand per ‘Nomadland’

Amb dos Oscars a la millor actriu per ‘Fargo’ (1996) i per ’Tres anuncios en las afueras’ (2017), Frances McDormand torna a tenir possibilitats d’aconseguir una tercera estatueta si, finalment, ‘Nomadland’ li dona el seu tercer premi de l’Acadèmia de Hollywood. Seria un assoliment majúscul, ja que només les actrius Meryl Streep i Ingrid Bergman han guanyat tres Oscars. ‘Nomadland’ treu partit de les mirades i els silencis d’una McDormand bolcada en la deriva de Fern, la protagonista d’aquesta poètica mirada als desplaçats pel capitalisme als EUA que arriba fort als Oscars després de triomfar als Globus d’Or o els Bafta. Aquesta pel·lícula de la cineasta Chloé Zhao va ser un projecte molt personal per a McDormand, que s’hi va involucrar com a productora quan, anteriorment, només havia exercit aquesta funció a la cinta ’Secretos de un crimen’ (2014) i la minisèrie ‘Olive Kitteridge (2018).

Vanessa Kirby per ‘Fragmentos de una mujer’

El dur dol d’una mare trencada que perd la filla durant el part li ha servit a Vanessa Kirby la primera nominació a l’Oscar de la seva carrera per ‘Fragmentos de una mujer’. La britànica, aplaudida sense excepció pel seu esquinçador treball en aquesta cinta de l’hongarès Kornel Mundruczó, va guanyar la Copa Volpi a la millor actriu a la Mostra de Venècia. ‘Fragments de una mujer’ va suposar un important canvi de rumb per a Kirby, que últimament havia passat amb èxit per sagues com ‘Misión imposible’ o ‘Fast & furious’ i que es va donar a conèixer al gran públic com la princesa Margarita en les dues primeres temporades de ‘The crown’.

Andra Day per ‘The United States vs Billie Holiday’

Notícies relacionades

Amb ‘The United States vs Billie Holiday’, la cantant i ara actriu es va ficar a la pell de la llegenda del jazz Billie Holiday, una de les cantants de jazz més admirades del segle XX que va passar gran part de la seva carrera musical lluitant contra la fama, les drogues i l’amor. Curiosament l’actriu va prendre el seu sobrenom, ‘Lady Day’, per donar forma al seu nom artístic, Andra Day. Prenent el relleu de Diana Ross a ‘El ocaso de una estrella’ (1972), Anda Day ha arrasat amb la seva interpretació de la cantant i va donar la sorpresa als Globus d’Or com a millor actriu dramàtica.

Carey Mulligan per ‘Una joven prometedora’

Aquesta és la segona candidatura per a Carey Mulligan, que amb 24 anys va trepitjar l’alfombra vermella de Los Angeles (EUA) pel seu paper a ‘An education’ (2009). En ‘Una joven prometedora’, la feminista opera prima de la cineasta Emerald Fennell, Mulligan fa un recital de poder i de varietat de recursos, des de la comèdia dels 90 al ‘thriller’ de venjança passant de puntetes pel terror, en aquesta captivadora cinta cridada a ser un dels títols clau del moviment #MeToo en el cine. Passi el que passi en aquests Oscars, la carrera de Mulligan continua en línia ascendent i ja té decidit el seu pròxim gran projecte: treballar al costat de Bradley Cooper a la pel·lícula biogràfica ‘Maestro’ sobre el tità de la música clàssica Leonard Bernstein.

Temes:

Oscars Cine