Vídeo descontextualitzat

Cercas descarta per ara querellar-se per la manipulació que li atribueix demanar una intervenció militar a Catalunya

La viralització d’un fragment d’un discurs de l’escriptor el 2019 es va produir després de la seva participació en el programa de TV-3 ‘FAQS’

Cercas descarta per ara querellar-se per la manipulació que li atribueix demanar una intervenció militar a Catalunya
1
Es llegeix en minuts

L’escriptor Javier Cercas ha descartat de moment querellar-se per un vídeo descontextualitzat d’una conferència seva del 2019 en què, davant la situació a Catalunya, assenyalava que seria millor posar-se en mans de la unitat que dirigia un general de l’Exèrcit espanyol present, la militar d’emergències, coneguda com a UME.

Cercas va pronunciar aquell discurs al Teatre Romà de Mèrida fa dos anys i, aquest cap de setmana, va comparèixer en el programa ‘FAQS’ de TV-3 per presentar la seva novel·la ‘Independència’ i donar la seva visió d’aspectes relacionats amb la política catalana.

Arran d’aquesta intervenció a la televisió autonòmica va aparèixer a les xarxes socials un vídeo descontextualitzat en el qual l’autor al·ludeix a una unitat militar que ajuda en casos de catàstrofes com va succeir el 2014 amb la inundació del túnel de l’AVE de Girona. Els missatges manipulats a les xarxes donaven a entendre que Cercas reclamava una intervenció militar a Catalunya.

La viralització d’aquesta declaració sense que es tingui en compte que es tracta de l’UME ni que es va produir fa dos anys ha portat Javier Cercas a posar el tema en mans de l’advocat Carles Monguilod, establert, com ell, a Girona.

Notícies relacionades

Després d’analitzar el cas, Monguilod ha confirmat a Efe que, en les circumstàncies actuals, l’opció és evitar la via dels tribunals després que hagin esborrat aquest perfil de les xarxes socials que va iniciar una allau de comentaris crítics contra Cercas, sobretot des de comptes independentistes, com les dels diputats de JxCat Cristina Casol i Aurora Madaula, entre d’altres.

El vídeo ha tingut recorregut per les xarxes i hi han contribuït persones vinculades al procés com l’advocat Gonzalo Boye, que ha reproduït aquest fragment de les imatges de Cercas a Mèrida, ciutat de la comunitat autònoma d’Extremadura de la qual Cercas és originari.