Debut a l’Auditori

Alexandra Dovgan, un fenomen del piano de 13 anys

  • La jove pianista russa demostrarà les seves qualitats interpretant el ‘Concert número 1’ de Mendelssohn amb l’OBC aquest dissabte i diumenge

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La pianista russa Alexandra Dovgan ha deixat els músics de l’OBC aclaparats amb el seu talent musical. Tant ells com el titular de la formació, Kazushi Ono, li van fer notar el seu reconeixement a l’acabar l’últim assaig del ’Concert per a piano i orquestra número 1’, de Felix Mendelssohn, que aquest dissabte i diumenge interpretarà davant el públic en un dels concerts estrella del Festival Emergents. En el mateix programa hi participa una altra destacada compatriota seva, la violoncel·lista Anastasia Kobekina, amb el ‘Concert per a violoncel’ de Robert Schumann.

Dovgan, que parla baixet i és bastant tímida si no et coneix, es transforma quan s’asseu al piano. La música és el llenguatge que millor domina. És el seu món. «Gairebé no escolto cap altra música a part de la clàssica», assenyala a l’Auditori, asseguda davant el piano a la mateixa sala on ha estat estudiant amb el seu pare la gravació de l’assaig que aquest ha realitzat amb la seva càmera.

Notícies relacionades

Entre els seus compositors favorits cita Rachmaninov, Scriabin i Txaikovski. No es vol comparar amb ningú. Sap que per destacar ha d’oferir una cosa única. «Hi ha grans pianistes però la meva intenció és desenvolupar el meu propi estil», destaca quan li preguntes pels seus ídols. Malgrat la seva incipient carrera ja compta amb importants admiradors, entre ells l’aclamat director Valery Gergiev i el pianista Grigory Sokolov, que fa poc va enlluernar a Barcelona. També el mestre Gustavo Dudamel, que aquest divendres va acudir a l’Auditori per escoltar-la, ha quedat impressionat. El seu sentit del ritme, la seva profunditat i la seva sensibilitat no deixen indiferent ningú. «Admirable», va dir després d’escoltar-la. Dies abans Dovgan l’havia pogut veure a ell al Liceu. No es va voler perdre l’assaig general d’‘Otello’, que s’estrena aquest dissabte, coincidint amb el debut de Dovgan a l’Auditori. Sokolov, que la va descobrir a Youtube, ha dit: «El seu talent és excepcionalment harmoniós. La seva manera de tocar és honesta i concentrada».

Alexandra o ‘Sasha’, com l’anomenen a casa, no sembla notar cap pressió per tot el que s’espera d’ella. «Déu m’ha donat un do», afirma amb un somriure. «La meva primera actuació davant el públic va ser a l’escola, quan tenia quatre anys i mig», recorda. «Després, als vuit vaig oferir la meva primera actuació amb orquestra i als 10, el meu primer recital». Ja ha tocat a les famoses sales de Salzburg, Berlín i París, entre d’altres, i potser gràcies al seu pas per Barcelona li arribi una proposta per tocar a Los Angeles amb Dudamel, titular de la LA. Phil. «No descarto dirigir però el meu primer objectiu és arribar a ser una gran pianista i oferir tant recitals com concerts amb orquestres per tot el món». El seu germà de nou anys també toca el piano, però no el veu com un rival. «Tots dos som molt competitius, jo amb el piano i ell amb el futbol, que és la seva passió».

Temes:

Auditori Música