Als 80 anys

Mor Alicia Tomàs, vedet del Paral·lel i torera

Va ser estrella d’El Molino i l’Arnau, i va participar en diverses sèries i pel·lícules

2
Es llegeix en minuts

La polifacètica artista Alicia Tomás ha mort aquest dimarts a Barcelona, a l’edat de 80 anys, com a conseqüència d’una llarga malaltia coronària, han informat fonts pròximes a la seva família.

Nascuda el 17 d’octubre de 1940 a Barcelona i després de cursar estudis de música i dansa, Alicia Tomás va iniciar la seva carrera als cossos de ball dels teatres del Paral·lel, on va acabar convertint-se en una dels vedets més populars d’El Molino i de l’Arnau. Va actuar a diverses pel·lícules, com «Bahía de Palma», de 1962, i «Objetivo bikini», al costat de Gracita Morales i José Luis López Vázquez, sense deixar per això els escenaris.

El 1974, com hereva de la gran afició taurina del seu pare i habitual dels tendals de les dues places on llavors es torejava a Barcelona, va decidir fer un gir copernicà a la seva carrera i va començar a torejar en públic, una vegada que l’alacantina Ángela Hernández havia aconseguit que el govern franquista aixequés la prohibició de torejar a les dones que portava en vigor durant gairebé 40 anys.

La primera actuació en públic com a torera d’Alicia Tomás va tenir lloc a la localitat de Torreperogil, a Jaén, el 9 de setembre de 1974, tot just un mes abans que patís també la seva primera i única cornada a la plaça de Guadalajara. Dues temporades després, després de debutar a la plaça de toros madrilenya de Vista Alegre, va formar un famós cartell femení al costat de Rosarito de Colòmbia, Ángela, La Algabeña, Lola Maya i Mari Fortes, amb el qual, sota la direcció de l’empresari Paco Rodríguez, va donar la volta a Espanya.

Pionera en toros i en la vida

Malgrat tot, i una vegada que un nu seu va ser cridanera portada de la revista «Interviu», va decidir retirar-se de les arenes, disconforme amb els seus honoraris, i va tornar als escenaris i als platós de cine, fins que, ja als anys 90, va participar també com a actriu en diverses sèries de TV-3 i TVE com ‘Doctor Caparrós’, amb Joan Capri i María Matilde Almendros.

Notícies relacionades

Casada el 2010 amb la seva parella Pilar Martín, va tornar a fer una breu aparició en el món taurí uns anys abans, aquesta vegada com a apoderada del madrileny Rafael Perea «El Boni». Després de conèixer-se la seva mort, el matador de toros Saúl Jiménez Fortes, fill de qui fos la seva companya en les arenes Mari Fortes, ha escrit així d’Alicia Tomás a les xarxes socials:

«Quaranta i cinc anys després, al segle XXI, en una societat avançada, moderna, lliure i igualitària com la que vivim, que vingui una famosa actriu catalana a ser torero, a veure què passa... La valentia es demostra en la vida tant o més que en l’arena. Descansi en pau».

Temes:

Toros Teatre