Arqueologia

Noves troballes a Saqqara donen llum al rei Teti

  • El famós arqueòleg Zahi Hawass afirma que els descobriments «reescriuran la història d’aquesta zona, especialment durant les dinasties XVIII i XIX del Regne Nou»

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats egípcies van anunciar dissabte el descobriment de les restes d’un temple i de nombroses peces arqueològiques, inclosos taüts de fa 3.000 anys, que aporten llum sobre l’adoració del rei Teti durant el Regne Nou (1.550 aC. – 1.069 aC) de l’Antic Egipte. Les troballes s’ubiquen a prop de la piràmide de Teti, a Saqqara, al sud-oest d’El Caire, on es troben les primeres estructures funeràries amb aquesta forma i on els arqueòlegs egipcis estan trobant una infinitat de tresors des del 2018.

Una missió conjunta del Consell Superior d’Antiguitats i el famós arqueòleg Zahi Hawass es troben darrere dels últims descobriments anunciats que «reescriuran la història d’aquesta zona, especialment durant les dinasties XVIII i XIX del Regne Nou, temps durant el qual s’adorava el rei Teti», segons un comunicat.

En la nota, Hawas va assenyalar que la missió ha trobat el temple funerari de la reina Naraat, dona de Teti, a més de tres magatzems d’atova al costat sud-est del mateix, on es dipositaven ofrenes i eines que s’utilitzaven en el culte a aquesta reina. 

50 taüts del Regne Nou

També ha excavat 52 pous, amb profunditats d’entre 10 i 12 metres, a l’interior dels quals hi havia amagats més de 50 taüts de fusta del Regne Nou, que són els primers que es troben a Saqqara de 3.000 anys d’antiguitat. Els taüts tenen forma humana i a la seva superfície hi ha representades escenes dels déus que van ser adorats en aquell període, a més de passatges del Llibre dels Morts que ajuden els difunts a realitzar el viatge a l’altre món, segons les creences dels antics egipcis.

Als pous també hi havia un gran nombre d’artefactes i estàtues en forma de deïtats, i el que la missió va qualificar de «descobriment únic»: un papir de quatre metres de llarg i un metre d’ample amb el capítol 7 del Llibre dels Morts

Notícies relacionades

Així mateix, han sigut desenterrades una gran quantitat de ceràmiques del Regne Nou, incloses algunes que proven l’existència de relacions comercials entre Egipte i Creta. 

Segons Hawass, aquests últims descobriments «confirmen que l’àrea arqueològica de Saqqara no es va utilitzar com a necròpolis només en l’era tardana, sinó també en el Regne Nou» i també demostren «l’existència de molts tallers de taüts, que eren comprats pels residents, i de momificació».

Temes:

Arqueologia