A casa teva

10 pel·lícules de Netflix per convertir el teu fill adolescent en un cinèfil

Seleccionem un grapat d’apostes per disfrutar a la plataforma durant l’onada de fred o mentre durin les restriccions

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Distopies i films llegendaris del Far West, innovadores pel·lícules d’animació i documentals musicals: Netflix ofereix moltes variants per a una nova situació de confinament, de les quals desgranem 10 propostes per degustar i aprendre en família.

1– ‘Seven’ (1995)

Un dels films emblemàtics de David Fincher, innovador en el disseny dels seus títols de crèdit, escabrós en la plasmació de cada un dels assassinats que comet un psicòpata seguint els set pecats capitals, essencial en el ‘thriller’ sòrdid dels anys 90 després d’‘El silenci dels anyells’. Una ‘buddy movie’, a més, amb l’encallit policia Morgan Freeman i l’encara inexpert agent Brad Pitt.


2– ‘Fins que li va arribar l’hora’ (1968)

Tot i que puguin ser més populars les tres pel·lícules de Sergio Leone amb Clint Eastwood –la trilogia del dòlar–, aquesta és l’obra major de l’estil del cineasta italià en el ‘western’. Repartiment internacional (Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson, Jack Elam, Jason Robards), un ús privilegiat del temps, el silenci i de la música i moments inesborrables com el del pistoler atrapant una mosca al canó del seu revòlver.


3– ‘Superman, un nuevo universo’ (2018)

Una autèntica proesa narrativa i una delícia d’animació per donar-li una nova empenta a l’Spiderman cinematogràfic. La història té lloc en un univers paral·lel en el qual els homes aranya es multipliquen satisfactòriament. L’argument i guió porten la firma de Phil Lord, director de ‘La LEGO pel·lícula’ i ‘Pluja de mandonguilles’ i productor de ‘Batman: la LEGO pel·lícula’. Oscar al millor film d’animació.


4– ‘El meu veí Totoro’ (1988)

Abans d’‘El viatge de Chihiro’, la pel·lícula que el va consagrar internacionalment –i també disponible a Netflix–, Hayao Miyazaki ja va meravellar amb propostes com ‘El meu veí Totoro’, veritable epifania de l’estil d’animació dels estudis Ghibli. Una família es trasllada de la ciutat a l’àrea rural. La mare està malalta, el pare alimenta els somiejos de les seves dues filles i aquestes entaulen amistat amb un esperit del bosc.


5– ‘O brother!’ (2000)

A ningú més que els germans Coen se’ls podia ocórrer la idea de barrejar la millor comèdia hollywoodiana dels anys 40 sobre la Gran Depressió, ‘Los viajes de Sullivan’, de Preston Sturges, amb ‘L’odissea’ d’Homer. Entre el sarcasme i el drama rural, el trio format per George Clooney (un convicte convenientment anomenat Ulises), John Turturro i Tim Blake Nelson recorren una Amèrica convulsa. Formidable banda sonora de T Bone Burnett.


6– ‘Historia de un matrimonio’ (2019)

Scarlett Johansson i Adam Driver interpreten una parella la relació de la qual es desintegra. Noah Baumbach, convertit en un dels millors cronistes actuals dels sentiments íntims, amb o sense la seva parella, l’actriu i guionista Greta Gerwig, observa amb delicadesa el sofriment del divorci i la tristesa pel que es deixa enrere en tota ruptura amorosa.


7– ‘La madre del blues’ (2020)

A la collita recent de la plataforma destaca aquesta adaptació d’una peça teatral escrita per August Wilson, un dels autors afroamericans més reivindicats i versionats en l’actualitat. L’acció transcorre durant la gravació el 1927 d’unes cançons per part de la mítica Ma Rainey, una de les grans veus del blues, mentora de Bessie Smith i molt influent en la carrera de Billie Holiday.


8– ‘What happened, miss Simone?’ (2015)

Una altra mostra més de música negra. El documental repassa la vida de la cantant, pianista, compositora i activista Nina Simone atenent tant la seva portentosa trajectòria musical com el seu paper en les lluites pels drets civils. A més de material procedent de més de 100 hores d’entrevistes en àudio fins aleshores ocultes, inclou fragments de concerts i una entrevista amb la seva filla, Lisa Simone Kelly.


9– ‘The breadwinner’ (2017)

Notícies relacionades

Tercer dels quatre llargmetratges produïts fins a la data per Cartoon Saloon, alguna cosa més que un buf d’aire fresc al terreny de l’animació en 2D; el quart, ‘Wolfwalkers’, està disponible a Apple TV+. Coproduït amb Angelina Jolie, deixa de banda les tradicions i mites irlandesos que componen majorment els temes de Cartoon Saloon per mostrar els deliris talibans a través de les peripècies d’una nena afganesa.


10– ‘Mad max’ (1979)

L’inici d’una de les grans mitologies del cine de ciència-ficció postapocalíptica i una de les cintes precursores de la nova onada australiana de finals dels 70. Mel Gibson, millor actor del que és avui, encarna el guardià d’una carretera amenaçada per una colla de motoristes salvatges. A George Miller, el seu director, no li va tremolar el pols al barrejar l’estètica postnuclear amb la de l’‘spaghetti western’.

Temes:

Cine