la desescalada de la segona onada

La cultura veu amb escepticisme el nou pla del Govern

La presidenta d'Adetca qualifica d'«absurd» no permetre obrir en un primer moment les sales amb més de 600 butaques

zentauroepp55655282 sociedad icult economia 29 10 2020  teatre aquitania en barc201117175626

zentauroepp55655282 sociedad icult economia 29 10 2020 teatre aquitania en barc201117175626

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cultura ha rebut amb molt escepticisme el nou pla del Govern per a la desescalada. Amb l’aigua fins al coll els que no s’han enfonsat ja, sense temps per a més vaivens, els teatres, cines, sales de concert i auditoris de Catalunya podran tornar a obrir dilluns, però amb restriccions que s’aniran flexibilitzant. Ho faran com el boxejador que s’aixeca de la lona en l’últim segon: extenuat, grogui i sense tenir gaire clar on és ni els assalts que podrà aguantar dempeus. Tant la presidenta de l’Adetca (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya), Isabel Vidal, el president de l’Asacc (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), Lluís Torrents, com el president del Gremi de Cinemes, Camilo Tarrazón, han coincidit a valorar el nou pla amb molta prudència ja que consideren que és «una filtració d’un informe que no és definitiu». «Estem acostumats que després canviï radicalment. Llancen un globus sonda per veure com reacciona la gent i després, depèn de com, canvien», lamenta Torrents, amb qui coincideix Tarrazón, que ha preferit no fer més valoracions fins que no hi hagi un document definitiu.

Notícies relacionades

Per la seva part, la presidenta d’Adetca considera que «el primer document no és acceptable, no per obrir el 23 de novembre, sinó per les mesures de restricció». «Deixar fora les sales amb més de 600 butaques és absurd», remarca Vidal, que assenyala que en una primera fase no es permet obrir teatres com el Tívoli, Coliseum, Poliorama o el TNC, entre molt altres. Ho diu sabent que està a punt d’arribar la campanya de Nadal, «fonamental» per a la seva supervivència. «Amb un 50% de l’aforament, no és viable, sigui de la mida que sigui», afegeix. L’informe, encara sense aprovació del Procicat, dicta que en una primera fase només obriran sales amb un màxim de 600 butaques al 50% de l’aforament (en el segon tram serà del 70% i podran obrir sales més grans al 50% i amb màxim 500 assistents). És a dir, tot i que després es promet una relaxació de les restriccions, es reiniciaran els espectacles davant un màxim de 300 espectadors. 

Així, en principi, podran tornar a l’activitat els esdeveniments de petit format. «Sí que és un pas per a les sales petites, amb poques despeses de producció, imprescindibles per a la música emergent», comenta Torrents, que lamenta que encara no han sigut citats per a una reunió amb Salut i Interior sobre els locals amb llicències d’oci nocturn, un 70-80% del total, que no saben encara si podran obrir aquesta vegada. «Només un 5% de les sales han pogut obrir en algun moment, l’altre 95%, cap dia», calcula. De tota manera, Torrents comenta que a moltes sales no els interessarà obrir en aquestes condicions: «Estem al límit i es tracta de perdre el mínim possible. A més, els ajuts són insuficients i estan mal repartits». Per a la música en viu sembla que l’única la salvació és tornar a les condicions habituals. «Per a això, hem de recuperar el ball», sentencia Torrents.