DOL EN L'ART

Mor als 80 anys el galerista barceloní Joan Gaspar

Procedia d'una saga de galeristes que va crear escola i que van ser companys de viatge dels millors artistes de la seva època, entre els quals, Picasso

zentauroepp51630080 joan gaspar201016104429

zentauroepp51630080 joan gaspar201016104429 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Efe

El galerista Joan Gaspar ha mort a Barcelona als 80 anys, segons ha informat aquest divendres l’associació de galeries Art Barcelona.

Joan Gaspar (1940-2020) procedia d’una saga de galeristes que va crear escola i que van ser companys de viatge dels millors artistes de la seva època, entre els quals, Picasso.

Entre el 1972 i el 1991, va formar part de l’equip de direcció de la Sala Gaspar, galeria històrica fundada el 1909 pel seu avi Joan Gaspar Xalabarder.

El 1992, Joan Gaspar i Núria Ridameya van obrir la seva pròpia sala d’exhibició a l’espai on el 1974 s’havia instal·lat la seu barcelonina de la galeria Theo, a la plaça de Letamendi, un espai ocupat avui pel restaurant Bao Bao.

Aquella galeria va obrir les seves portes amb una exposició d’obra gràfica de Picasso i, a partir de llavors, Gaspar va promoure artistes de les avantguardes històriques com Braque, Joan Miró, Antoni Clavé, Alexander Calder, Josep de Togores, Apel·les Fenosa, Antoni Tàpies i Eduardo Chillida.

Tot i que també va exposar artistes contemporanis com Enrique Brinkmann, Etienne Krähenbühl, Jean-Baptiste Huynh, Jordi Isern, Concha Sampol i Igor Mitoraj.

Onze anys més tard, el 2003, Joan Gaspar va inaugurar una nova sala a Madrid, que va tancar el 2015.

Notícies relacionades

Des del començament de la galeria va col·laborar amb institucions i museus en l’organització d’exposicions nacionals i internacionals al MNCARS, el MNAC, el Centre Cultural Conde Duque o al Museu Picasso de Barcelona.

El seu últim projecte va ser la reobertura aquest any de la galeria Joan Gaspar al carrer Consell de Cent de Barcelona, just davant de la que havia fundat el seu avi a principis del segle XX, inicialment com a botiga de marcs.