APARADOR

Cinc joies de la literatura afroamericana

Ralph Ellison, Maya Angelou, James Baldwin, Toni Morrison i Colson Whitehead firmen algunes de les obres inexcusables d'aquesta tradició

zentauroepp55144321 icult200927183925

zentauroepp55144321 icult200927183925

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Un home invisible

Ralph Ellison. 1952 (Debolsillo)

Única novel·la del seu autor, que no va arribar a acabar una segona, va ser saludada per Saul Bellow i considerada per Harod Bloom com l’‘Ulises’ afroamericà. S’hauria d’incloure Ellison al costat de Faulkner o Hemingway, però ningú ho va fer.

Jo sé per què canta l’ocell engabiat

Maya Angelou, 1969 (Libros del Asteroide)

Angelou va ser escriptora, cantant, actriu i activista social, però també, cuinera, ballarina de ‘night club’ i prostituta. Tot això li va portar a relatar la seva vida en set entregues, la primeres de les quals és aquest impressionant relat sobre la seva infància. 

El blues de Beale Street

James Baldwin, 1974 (Lumen)

Potser no és la millor obra de Baldwin –aquest honor la té ‘Ve, y dilo en la montaña’–, però és una obra poderosa que ens ha tornat la seva recent i intensa versió cinematogràfica. I, una vegada més, a propòsit del gran tema: la inevitable destinació dels negres sense recursos. 

Beloved

Toni Morrison, 1987 (Debolsillo)

Dedicada als més de 60 milions de víctimes del tràfic d’esclaus, aquesta novel·la amb la qual la futura premi Nobel, Toni Morrison, va guanyar el Pulitzer, relata la història d’una lliberta que assassina la seva filla per evitar que aquesta sigui tornada al Sud com a esclava.

El ferrocarril subterrani

Notícies relacionades

Colson Whitehead. 2017. Literatura Random House

L’estrella ascendent de la literatura afroamericana sap unir estil i denúncia. Va afegir dosi de fantasia a aquesta novel·la sobre les rutes de fugida dels esclaus del Sud. Va guanyar el Pulitzer amb ella i l’ha tornat a guanyar amb la recent ‘Els nois de la Nickel’.

Temes:

Estats Units