QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El Jamboree continua oferint concerts gratuïts a la plaça Reial

La veterana sala celebra els seus 60 anys amb aquest cicle que durarà fins al diumenge 6 de setembre

Inclou música de diferents estils: jazz, soul, flamenc, rumba catalana, cançó d'autor i ritmes africans

54537795 60

54537795 60

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les sales més prestigioses del món dedicades al jazz és el veterà Jamboree barceloní, que acaba de fer ni més ni menys que 60 anys. Pel seu escenari han passat grans estrelles del gènere i s’han iniciat molts joves talents. En l’actualitat, les restriccions derivades del moment que vivim han provocat que tanqui temporalment les portes. No obstant, de moment, segueix endavant el festival a l’aire lliure que celebren cada dia gratuïtament a la plaça Reial per commemorar el seu aniversari. Els concerts tenen lloc a partir de les 18.30 hores fins al 6 de setembre i l’aforament és reduït, així que cal anar-hi amb temps. Una altra possibilitat és recuperar els recitals que ja s’han fet a la seva pàgina de Facebook, on també els estan penjant aquests dies.

  

 

La rumba, la samba i el jazz

Avui podem disfrutar del combo gitano Papawa format pel percussionista i cantant Ricardo Tarragona Jr., el guitarrista Sam, un mestre del ventilador, i el cantant Peret Reyes, tota una llegenda de la rumba catalana i fillol de l’enyorat Peret. Animació i ritme per a una tarda inoblidable. Demà serà el torn del percussionista Jonas Santana i Leo Costa i el seu cavaquinho (instrument portuguès semblant a l’ukelele), acompanyats per la guitarra de set cordes de José Falcao i la veu de Silvia Orrico per recrear les millors sambes i l’aroma brasilera. I dijous, Jazz Pretenders, que practiquen el jazz elèctric jugant amb el passat i el futur, amb Jordi Blanch com a compositor i saxofonista, la guitarra de Toni López, el baix de Dani Peña i la bateria de Marcos López. Una banda experta que ja té editats dos àlbums: Pretensions elèctriques i Camí de l’horitzó.

  

 

The Shu Shu obrirà el cap de setmana divendres. És un trio que ens recordarà els clàssics de l’òrgan Hammond dels 50 i 60 combinant jazz, soul, funk i composicions pròpies. Un grup amb més de 10 anys de trajectòria en què han homenatjat els grans del gènere, com Jack McDuff o Jimmy McGriff, i han col·laborat amb artistes internacionals com Ray Gelato, Brian Jackson o Charlie Wood. Dissabte toca una altra formació amb tres músics, el Carlos Bianchini Trío, liderat per aquest pianista i compositor barceloní. Aquesta formació jazzística incorpora també elements de la música contemporània i l’electroacústica fusionant el jazz amb la clàssica i el folk. Ens sorprendran. I diumenge, soul al màxim amb Clarence Bekker, un cantant holandès que presenta una visió molt personal dels clàssics de la música negra. Té una veu profunda, vibrant, i li sobra energia per aconseguir que el personal no es quedi quiet. Segueix els passos de genis com James Brown, Prince, Whitney Houston o Michael Jackson i, a poc a poc, s’ha anat obrint camí amb temes com la seva popular versió de l’Stand by me.

  

 

Flamenc, soul i música africana

La setmana que ve arrencarà dilluns amb José de la Miguela, un ‘cantaor’ català que ha col·laborat amb les principals figures del flamenc com Antonio Canales i ha actuat als millors ‘tablaos’. L’acompanyarà el guitarrista i compositor barceloní Paco Heredia, autor del disc El niño de la bella sonrisa, director de musical d’obres com Bodas de sangre i compositor de bandes sonores. Canvi radical per dimarts amb The Secret Investment, un quartet de soul, blues i groove liderat pel poliinstrumentista Tito Bonacera i la jove cantant d’origen britànic Tonia Richardson, al capdavant d’un grup que aconsegueix transmetre expressivitat, energia i seducció. I dimecres torna la rumba catalana amb Triampa, una formació composta per músics que han treballat amb els més grans d’aquest estil i que converteixen en ritme tot el que interpreten. En el seu repertori trobarem temes de Peret, Los Amaya i Gipsy Kings, entre d’altres, a més de versions de temes famosos.

  

 

Dijous ens traslladarem a Moçambic amb el trio de Childo Tomas, guitarra, veu i percussió que, després de formar part de la banda d’Omar Sosa, ha creat un grup propi amb la seva filla, la violinista i cantant Xiluva Tomas, i el percussionista Alan Sousa. La seva música pretén establir un pont entre la tradició africana i l’occidental, un mestissatge càlid i amb una gran riquesa cultural. La veu vellutada de Clara Luna serà la protagonista divendres acompanyada per les guitarres de Vicenç Solsona i Andreu Zaragoza amb la seva nova proposta, Playground. Recorren els clàssics del soul, el jazz i la bossa nova així com algun tema propi amb voluntat evocadora.

  

Notícies relacionades

 

Últimes propostes a la plaça Reial

Arribem al tram final dissabte amb la guitarrista i compositora basca Amaia Miranda i Sebastià Gris. Les seves composicions transmeten calma, bellesa i sensibilitat i estan presents en el seu nou treball Output, que pretén ser un viatge per la poesia, el silenci i l’amor a flor de pell. I el diumenge 6, per acomiadar aquest cicle tindrem una sessió doble que arrencarà a les 18.30 h amb El Salao y Flamenco Tesoro, un homenatge a la tradició del flamenc des de la ‘soleá’ al taranto i sempre amb molta emoció, per seguir amb Raqueros (una expressió que defineix els lladres que roben als ports i costes), un trio centrat en el ‘groove’ que combinen amb arranjaments de temes populars del funk i el swing. Un formidable festival per pal·liar l’absència temporal del Jamboree, la reobertura del qual esperen amb impaciència els amants de la bona música.

Jam60ree Live Music

Lloc:  plaça Reial.

Horaris:  fins al diumenge 6 de setembre, a les 18.30 hores.

Preu:  gratuït (aforament reduït).

Més informació:  www.jamboreejazz.com