Limitat homenatge a Lorca en el 84è aniversari del seu afusellament

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica assegura que la família del poeta «va conèixer la ubicació» de la fossa en què va ser enterrat després de la mort

zentauroepp54534495 graf2920  alfacar  granada   18 08 2020   rafael cano guerv 200818132457

zentauroepp54534495 graf2920 alfacar granada 18 08 2020 rafael cano guerv 200818132457 / PEPE TORRES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, d’àmbit estatal, ha dit aquest dimarts, en el 84è aniversari de l’afusellament de Federico García Lorca a Granada, que la família del poeta «va conèixer la ubicació» de la fossa en què va ser enterrat el cos.

Així ho ha assenyalat l’associació en una nota de premsa, amb base, entre altres fonts, a una conferència feta l’octubre del 1937 a Nova York (Estats Units) per Fernando de los Ríos, que va ser sogre de Francisco, germà de Federico, que sembla que va assegurar que «algú pròxim al crim els va informar de l’emplaçament exacte».

Ho van saber «pocs dies després»

En aquest sentit, la família de Federico García Lorca sembla que pot ser que hagués sabut «els detalls» del seu assassinat «pocs dies després» que fos comès. Fernando de los Ríos, ministre en la Segona República, «estretament pròxim i emparentat amb la família, va afirmar públicament, almenys en dues ocasions, que havia tingut coneixement del lloc exacte del seu enterrament».

La primera sembla que va ser en el Congrés d’Intel·lectuals Antifeixistes, a València, el juliol del 1937, en què Fernando de los Ríos va començar el seu discurs fent referència que el cementiri de Granada «s’havia quedat petit per la quantitat de crims que estaven cometent els feixistes».

I posteriorment va afegir: «García Lorca va morir en mans dels soldats de Franco quan se’l conduïa des de Granada a un poblet pròxim, i sé on està sepultat, per les confidències d’uns soldats que després es van passar a les files lleials».

Homenatge atípic

La Diputació de Granada ha homenatjat aquest dilluns totes les víctimes de la guerra civil al parc Federico García Lorca de la localitat granadina d’Alfacar, amb un programa amb aforament reduït per la crisi del coronavirus.

Segons ha informat la diputació l’acte, que sempre ha sigut obert al públic, s’ha celebrat en format reduït (125 persones) i sota invitació nominativa a causa de la crisi sanitària.

El president de la diputació, José Entrena, ha assegurat que Federico García Lorca «habita en un lloc on no hi ha dolor, angoixa o sofriment; hi ha dignitat, hi ha justícia i hi ha memòria».

Assassinat

Notícies relacionades

Per Entrena, continua sent «molt important» recordar almenys una vegada a l’any que García Lorca va ser assassinat, que no va desaparèixer durant la guerra, sinó que el van matar amb molts d’altres a tot Espanya «per pensar com pensava i per ser com era».

«La intolerància i la brutalitat van sortir victorioses i l’odi i el rancor es van carregar la vida de milers de persones que defensaven la llibertat i la democràcia republicana», ha continuat Entrena, que ha insistit que moltes d’aquestes persones, com Federico, segueixen encara en «forats foscos» i que no hi haurà justícia real «fins que no s’obri l’última fossa».