GUARDÓ DE NOVEL·LA EN CATALÀ

El Crexells premia Toni Sala per la políticament incorrecta 'Persecució'

La novel·la explica la història d'un maltractador sense moralismes ni afany d'adoctrinar i ha sigut censurada als EUA perquè inclou l'assassinat d'un negre

zentauroepp54123841 icult200715183813

zentauroepp54123841 icult200715183813 / Pau Cortina

1
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Una obra políticament incorrecta, la història d’un maltractador explicada sense moralismes ni afany d’adoctrinar, s’ha alçat amb el premi Crexells a la millor novel·la en català publicada el 2019 que concedeix l’Ateneu Barcelonès. Es titula ‘Persecució’ (l’Altra editorial) i la firma l’escriptor de Sant Feliú de Guíxols Toni Sala, veterà del seu ofici amb una quinzena de títols que inclouen del conte a l’assaig passant per l’autobiografia i el llibre de viatges. És tan políticament incorrecta que ha sigut censurada als EUA, com ha explicat el propi Sala en un dinar amb periodistes previ a l’entrega del premi: Two Lines Press, l’editorial de San Francisco que havia publicat en anglès el seu anterior treball, ‘Els nois’, s’ha fet enrere. Pel que sembla no és bon moment per publicar una novel·la en la qual un negre mor assassinat.

Notícies relacionades

«És una novel·la amb un punt de risc», concedia l’autor. «Al cap i a la fi va de la capacitat que tenim de mirar el mal». «No és un llibre fàcil, ni còmode, i és segurament un llibre que no regalaria a segons qui», agregava. Sala reivindica aquesta mirada i diu que «no mirar al mal és el primer pas cap a la hipocresia», i que «la hipocresia només porta a l’autoengany, i l’autoengany a la derrota». 

A l’escriptor guixolenc no li resulta aliena aquesta agradable embriaguesa de ser guardonat, i el Crexells 2020 se suma a una llista que inclou el premi Documenta, que va guanyar amb el seu primer llibre, ‘Entomologia’ (1997), els premis Sant Joan i Nacional de Literatura que va rebre per ‘Rodalies’ (2004), i el Ciutat de Barcelona per l’assaig ‘El cas Pujol’ (2014). «Però no escrius perquè et reconeguin», deixa clar. «¿Què et porta a escriure? Una fe, un convenciment».