«PER RESPONSABILITAT»

Vilafranca del Penedès suspèn el Vijazz 2020 pel repunt de casos de Covid

Els organitzadors veuen inviable mantenir l'esdeveniment si s'havia de fer «sota mínims»

22795046 59

22795046 59 / FMP(C)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / ACN

Un altre festival que s’anul·la per la Covid. Els organitzadors del Vijazz Vilafranca 2020 han suspès el festival a causa del repunt de casos que s’estan detectant en diferents punts de Catalunya. La cita ja es va haver de posposar tres setmanes respecte al calendari habitual per guanyar temps en el desconfinament i entrar així en un escenari més favorable per a la celebració d’esdeveniments multitudinaris, però aquest dimarts els responsables del Vijazz han anunciat la suspensió del festival«per responsabilitat». L’Ajuntament de Vilafranca i l’Acadèmia Tastavins han assegurat que, davant les circumstàncies actuals, només es podia plantejar un Vijazz «sota mínims», el que veuen inviable. La intenció és mantenir els artistes d’aquest any per a les pròximes edicions més imminents.

Tant l’alcalde de Vilafranca,Pere Regull, com el president de l’Acadèmia Tastavins,Max Margalef, han destacat que el motiu principal de suspendre el Vijazz 2020 és «no poder aconseguir l’objectiu fonamental: atreure al màxim nombre de persones per difondre el món vinícola del Penedès».

Elfestivalestava previst del 24 al 26 de juliol. Aquest dimarts han anunciat a les xarxes que tornaran l’any que ve:

«Les indicacions bàsiques per evitar la pandèmia són evitar les aglomeracions», han remarcat. Per exemple,l’any passat, el Vijazz va reunir més de 50.000 persones, va servir més de 75.000 degustacions i va registrar un 90% d’ocupació en els maridatges guiats. Les xifres van consolidar la tendència dels últims anys, amb una gran afluència de visitants de Barcelona i l’àrea metropolitana, així com també una tendència creixent de turistes estrangers.

Una reducció d’aforament insostenible

Per a aquest 2020, Regull creu que era un «contrasentit» plantejar un Vijazz «on no es fes difusió a Barcelona i el seu entorn», i es descartés així una opció que s’havia posat sobre la taula per evitar una gran concentració de gent. De fet, els organitzadors havien plantejat diverses opcions per tirar endavant el festival, però elrepunt de casos de diferents punts de Catalunyaels condicionava a reduir l’aforament fins a un punt insostenible econòmicament.

Entre lesopcions estudiades hi havia delimitar el recinte de la fira de vins –on ja hi havia una vintena de cellers confirmats–, delimitar l’entrada a les places dels concerts amb controls als carrers adjacents, o fins i tot suspendre la fira i celebrar només els concerts i tastos amb aforament reduït. «Veient ladesproporció entre el cost i l’objectiu al qual volíem arribar, hem decidit cancel·lar el festival», ha sentenciat Regull amb rostre seriós.

Així, totes les opcions proposades es van descartar ja divendres passat, en una decisió que s’ha acabat de certificar «quan s’ha vist elbrot del Segrià», segons ha assegurat Max Margalef. «Si no hi hagués hagut el virus, hauríem fet el màxim possible dins de la responsabilitat, sempre evitant les aglomeracions», ha apuntat Regull, que lamenta que la ciutadania s’hagi «relaxat» a l’hora de prevenir el contagi.

Notícies relacionades

Davant d’aquesta nova conjuntura sanitària, l’alcalde ha detallat que es va fer una reunió durant el cap de setmana i es va constatar que «no es podia celebrar un acte com el Vijazz, que atreu molta gent i hauria pogut provocar que s’escampés el virus». Així mateix, Regull ha remarcat el seu temor que un repunt local de Covid pugui acabar en un nou confinament.

Quant a la proposta musical, només s’havia revelat que un dels caps de cartell seria el trio liderat per Carles Benavent amb el projecte Flamenco Leaks, mentre s’esperava que es fessin públics la resta d’artistes de la programació. La crisi sanitària ja havia fet caure artistes internacionals, per la qual cosa els organitzadors apostaven aquest any per un cartell amb noms catalans i de la resta d’Espanya. Davant de la suspensió definitiva, no obstant, Margalef ha assegurat que procuraran traslladar els concerts a l’any que ve o en les pròximes edicions més imminents. «Teníem un cartell molt potent del qual ens sentíem molt orgullosos», ha assegurat.