confinades en un magatzem

La pandèmia deixa aturades a Tòquio obres catalanes de Picasso, Miró o Dalí

Ni els organitzadors japonesos de l'exposició poden tornar les teles a Espanya ni els tècnics del MNAC poden verificar en persona el bon estat de les obres

La col·lecció forma part de la mostra 'Barcelona, la ciutat dels miracles artístics', que es va inaugurar a la capital nipona el 8 de febrer i va ser suspesa vint dies després

zentauroepp44898611 barcelona 04 09 2018  sociedad   zona sin mossos por falta d200526134945

zentauroepp44898611 barcelona 04 09 2018 sociedad zona sin mossos por falta d200526134945 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Efe

La col·lecció itinerant actual més gran del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) –entre les quals s’inclouen obres de Picasso, Miró o Dalí– es troba confinada en un magatzem de Tòquio després de la cancel·lació de la seva exposició a la capital japonesa per la pandèmia de coronavirus. 

A causa de la falta de vols per la situació sanitària global, ni els organitzadors japonesos de l’exposició poden tornar les obres a Espanya ni els tècnics del MNAC poden verificar en persona el bon estat de les obres. 

La cap de Registre i Exposicions d’aquest museu de Barcelona, Susana López, va explicar en una entrevista telefònica que des del Japó els han donat totes les garanties de seguretat i climatització per certificar el benestar de les obres. 

«Cada setmana, l’empresa que les té guardades ens envia els registres de la temperatura i la humitat. Nosaltres els passem al nostre departament de conservació preventiva perquè revisin que tot és correcte i les obres estan en unes condicions adequades. No se n’han oblidat», va indicar López. 

La col·lecció formava part de l’exposició «Barcelona, la ciutat dels miracles artístics», que es va inaugurar a la Galeria de l’Estació de Tòquio el 8 de febrer i va ser suspesa vint dies després per la indicació del govern nipó de clausurar espais de gran afluència per evitar contagis. 

La galeria es va mantenir tancada fins a passar la data prevista de tancament de la mostra, el 5 d’abril, per la qual cosa els organitzadors japonesos van desmuntar aquesta exposició i la van guardar en un magatzem. 

«Els vam oferir ampliar el préstec més temps, com ja hem fet amb altres obres que tenim en préstecs en altres llocs. No va ser possible. Nosaltres no sabem si va ser una qüestió econòmica o si pels compromisos que ja tenien després», va destacar López. 

Notícies relacionades

Per al desmuntatge d’una exposició d’aquest calibre, el MNAC envia habitualment dos supervisors del seu equip per comprovar que el procés és el correcte, però en aquesta ocasió va ser impossible i van certificar l’estat de les obres mitjançant fotografies d’alta qualitat que els remetien des de la galeria. 

«Hi ha obres que són molt fàcils de desmuntar, però aquesta exposició té llums, ceràmiques o mobles. Tenen punts més fràgils que d’altres, s’ha de saber per on agafar-les», va detallar López, que, no obstant, va afirmar que estaven «molt tranquils» per la professionalitat dels japonesos.