als 84 anys

Mor Christo, l'artista que va embolicar el Reichstag i el Pont Neuf

Juntament amb la seva dona, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, va transcendir els límits tradicionals de la pintura, l'escultura i l'arquitectura sota el concepte del Land Art

El seu últim projecte en preparació, l'embalatge de l'Arc de Triomphe de l'Etoile a París, havia sigut posposat al 2021 a causa de la incertesa relacionada amb el coronavirus

Mor Christo, l'artista que va embolicar el Reichstag i el Pont Neuf

Piero Oliosi

Es llegeix en minuts

Efe

Christo Vladimirov Javacheff, l’artista plàstic que va embolicar el Reichstag a Berlín i el Pont-Neuf de París i va omplir Central Park de plafons amb teles color safrà, exemples de les seves monumentals obres mediambientals, va morir aquest diumenge a casa seva de Nova York per causes naturals als 84 anys, segons va informar la família a les xarxes socials.

Christo i la seva dona, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, amb qui treballava, van transcendir els límits tradicionals de la pintura, l’escultura i l’arquitectura sota el concepte del Land Art.

Alguns dels seus treballs colossals van ser ‘Wrapped Coast’ a Austràlia (1968-69), ‘Valley Curtain’' a Colorado (1970-72), Running Fencein California’ (1972-76), ‘Surunded Islands’ a Miami (1980-83), ‘The Pont Neuf Wrapped’ a París (1975-85), ‘The Umbrellas in Japan and California’ (1984-91), ‘Wrapped Reichstag in Berlin’ (1972-95), ‘The Gates in New York’s Central Park’ (1979-2005), ‘The Floating Piers at Italy’s Lake Iseo’ (2014 -16) i ‘The London Mastaba’ al llac Serpentine de Londres (2016-18).

L’obra d’art temporal de Christo a París, titulada ‘L’Arc de Triomphe’, ‘Wrapped’ (Projecte per a París), estava programada per inaugurar el 18 de setembre del 2021. 

A més, una gran exposició al Centre Georges Pompidou sobre el treball de Christo i Jeanne-Claude a París estarà disponible aquest any.

Christo, que va perdre la seva dona Jeanne-Claude el 2009, va néixer a Bulgària el 13 de juny de 1935, va fugir «del règim comunista» el 1957 i mai va tornar a aquest país. Se’n va anar primer a Praga i després va escapar a Viena, per mudar-se a Ginebra. 

El 1958, Christo va anar a París, on va conèixer Jeanne-Claude Denat de Guillebon, que no només va ser la seva dona, sinó també la seva sòcia en la creació d’obres d’art. Jeanne-Claude va morir el 18 de novembre del 2009. Christo va viure a la ciutat de Nova York durant 56 anys. 

En una visita fa dos anys a Miami amb motiu d’una exposició, Christo va afirmar que l’art no és una «professió», ni una feina de «nou a cinc», és una cosa que té més a veure amb coses com ara l’«alcoholisme», amb una cosa «sense la qual cosa no es pot viure». Té veure amb «ser», va afegir.

Notícies relacionades

«Christo va viure la seva vida plenament, no només imaginant el que semblava impossible, sinó adonant-se d’això. El treball de Christo i Jeanne-Claude va reunir persones en experiències compartides a tot el món, i el seu treball continua als nostres cors i els nostres records», va escriure la seva família en un missatge a les xarxes socials.

El seu últim projecte en preparació, l’embalatge de l’Arc de Triomphe de l’Etoile a París, que prometia ser un dels esdeveniments més espectaculars de la tornada del setembre, havia sigut posposat un any a causa de la incertesa relacionada amb el coronavirus. Es va posposar fins al setembre del 2021.