LA MÚSICA, EN LA DESESCALADA

El Cruïlla es reinventa amb 200 miniespectacles

El festival s'ajorna al 2021, però dona forma a un programa alternatiu per a aquest estiu, Cruïlla XXS, en escenaris urbans com l'Anella Olímpica, el Poble Espanyol i els jardins de l'Hospital de Sant Pau i del TNC

zentauroepp48954296 ambiente y publico en el festival cruilla 2019 en el parc de200514222120

zentauroepp48954296 ambiente y publico en el festival cruilla 2019 en el parc de200514222120

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El Cruïlla vol aprofitar l’escletxa que obre el pla de desescalada en la seva fase 2 (que permet espectacles a l’aire lliure per a un màxim de 400 espectadors amb seients distanciats) per omplir Barcelona de música aquest estiu. No és una manera de parlar: el festival treballa per oferir més de 200 espectacles al llarg del mes de juliol en un ampli assortiment d’espais urbans, com l’Anella Olímpica, el Poble Espanyol, els jardins de l’hospital de Sant Pau i del TNC, i d’altres per confirmar que el festival negocia amb l’ajuntament. La programació, que inclourà sobretot concerts però també art urbà, monòlegs, circ i conferències, respon per Cruïlla XXS, un Cruïlla amb actuacions de talla mini, multiplicades i repartides per la ciutat.

És el projecte que el festival ha anunciat aquest divendres, mentre confirmava l’ajornament de la cita mare al Parc del Fòrum: tindrà lloc del 8 al 10 de juliol del 2021 i les entrades d’aquest any seran vàlides. El Cruïlla comunica que a finals de maig contactarà per correu electrònic amb tots els compradors per oferir «opcions als que no hi puguin assistir». Les dimensions de l’esdeveniment, pel qual van passar 77.000 persones l’any passat en quatre dies, fan impossible que se celebri aquest estiu, però la mostra replica amb un programa de petit format que, ara per ara, s’ajusta a l’aforament màxim contemplat per a la fase 2, i no als 800 que permetrà la fase 3. «Volem ser possibilistes i realistes», explica a aquest diari el director del Cruïlla, Jordi Herreruela. «Ara, el més segur és treballar per a 400. Quan es pugui fer amb 800, ho veurem i l’ampliarem».

Artistes «molt populars»

Notícies relacionades

Per saber alguns noms dels artistes que actuaran en aquest Cruïlla XXS s’haurà d’esperar el 22 de maig, i es preveu que tres dies més tard es posin a la venda les entrades. Cantants i grups catalans, sobretot. «Però calculem que cap a mitjans de juliol n’hi haurà també d’altres llocs d’Espanya. I la majoria, molt populars, tots molt disposats a participar en condicions diferents a les habituals», assegura Herreruela, amb referència a l’ajustament de caixets. «Ara a tots ens toca arremangar-nos». Hi haurà artistes que actuaran més d’una nit. «A alguns potser els tocarà treballar cinc dies per cobrar el que abans cobraven en un». Però premia el desig compartit de «recuperar l’activitat per als artistes i tots els treballadors del sector», recalca el director del Cruïlla. «Aquesta és la millor notícia que podem tenir». Els preus de les entrades bascularan entre els 15 i els 45 euros.

Però el Cruïlla no vol quedar-se allà i es postula com a banc de proves per a convocatòries de més calat, partint de la idea que abans d’obrir espais més grans «s’haurà de fer algun assaig», estima Herreruela. El festival treballa amb l’Institut de Salut Global de Barcelona «amb la idea de realitzar alguna prova científica que ens permeti anar una mica més enllà dels límits que tenim ara». Hi ha converses, també amb les administracions, «per posar data a un esdeveniment» que podria produir-se aquest mateix estiu. «Jo em puc imaginar un esdeveniment amb alguns milers de persones en el qual hi pugui haver accessos i espais diferents segons el teu estat de salut i la teva responsabilitat», planteja el director del Cruïlla, partidari de pensar «què pots fer, en lloc de quedar-te amb el que no pots fer». A mitjà termini, «mentre no hi hagi una vacuna, els festivals no podran recuperar l’activitat com la coneixíem», observa. «Però tampoc podem parar».