CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI DE LA COVID-19

El Primavera Sound s'ajorna al 2021

El festival anuncia que les entrades seran vàlides per a la pròxima edició si bé es podrà recuperar l'import a partir del 3 de juny, data en què anunciarà els primers artistes de l'any que ve

zentauroepp48405336 primavera sound200511185512

zentauroepp48405336 primavera sound200511185512

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Han mantingut vives les esperances fins a l’últim alè, però la pandèmia ha acabat per fer impossible l’edició que es preveia més poderosa del Primavera Sound, la del seu 20è aniversari. El festival apel·la a «motius de força major» per suspendre i emplaça el públic a l’any que ve, del 2 al 6 de juny del 2021, al seu recinte del Parc del Fòrum. Les entrades i abonaments seran vàlids, si bé qui ho desitgi podrà recuperar el seu import a partir del 3 de juny, el dia en què havia d’arrencar la mostra (abans del seu finalment frustrat salt a finals d’agost).

Però el Primavera anuncia «beneficis especials» per als qui decideixin conservar l’entrada, i premiaran així la «fidelitat i la confiança». La devolució de les entrades és el primer maldecap del sector. «Un problema per als festivals», admet a aquest diari Albert Guijarro, un dels quatre directors del Primavera Sound, que transmeten el seu desig de «seduir el públic perquè vagi al festival el 2021». A partir d’allà, la mostra «s’acull a la legislació». També a ells els han de tornar diners: dipòsits que van pagar per endavant a molts artistes. «Però aquests són conscients de la situació i hi estan treballant», observa Guijarro. «No tenim problemes allà, perquè és molt evident per a tothom que l’afectació és a escala mundial, no d’uns quants països».

Noms «importants» en camí

Aquest 3 de juny donarà a conèixer el festival els primers artistes confirmats per a la pròxima edició. ¿Caps de cartell? «Sí, sí, hi haurà noms importants», anuncia Albert Guijarro. El propòsit és traslladar al 2021 el mateix concepte i programa previstos per al 2020, dins del possible i esperant, per exemple, que les estrelles nord-americanes (Iggy Pop, Lana del Rey o Beck figuraven en el cartell d’aquest any) estiguin en disposició de creuar l’Atlàntic. «Però estem parlant d’aquí una mica més d’un any», raona Guijarro. «La percepció ara mateix és que llavors estiguem vivint certa normalitat».

El festival ha deixat passar setmanes fins a anunciar la suspensió perquè el panorama era incert (i ho continua sent), si bé l’anunci per part del govern, el 28 d’abril, de les fases de la desescalada va aclarir dubtes. «Va ser quan vam veure clar que no hi hauria cabuda per al festival a l’agost i, a partir d’allà, els preparatius per suspendre l’edició portaven el seu temps», raona el codirector del Primavera. El decret de la Generalitat que va establir els paràmetres de la força major per a esdeveniments i espectacles havia marcat el camí. Al·legar-la era «necessari» per poder rescindir «els contractes en vigor», des de l’establert amb el comprador de la localitat fins «als artistes, proveïdors i patrocinadors».

Apunta Guijarro que l’entrada en l’accionariat, l’any passat, del fons d’inversió The Yupaica Companies (amb un 29%), no ha situat el festival en una posició avantatjada. «És el mateix que els inversors hi siguin o no hi siguin, perquè al final l’empresa ha de buscar els recursos per podar afrontar el que vingui».

Redoblades mesures sanitàries

Notícies relacionades

El Primavera Sound se suma així al Sónar (que va cancel·lar divendres la seva edició d’aquest any, que havia de tenir lloc del 18 el 20 de juny) a l’hora d’assumir la més radical i dolorosa de les decisions, en un context de revisió quotidiana de les expectatives. ¿Anem cap a un temps en què els grans festivals i els concerts multitudinaris cediran terreny davant dels formats més petits? «Em costa creure que canviem la manera de relacionar-nos a aquest nivell», estima el codirector del festival, que és també director de la sala Apolo. «Amb el temps ja hem hagut d’adoptar mesures de seguretat cada vegada més estrictes, i ara passarà el mateix amb les sanitàries», sospita. «Però em costa pensar que tota una societat pugui canviar: aquest ànim col·lectiu de celebració, ja siguin festivals, festes majors o esdeveniments esportius, forma part de la nostra cultura».

El Primavera no tornarà a desplegar-se al Fòrum fins l’any que ve, però sí que tindrà lloc aquest estiu, del 21 al 24 de juliol, una edició «100% virtual» del Primavera Pro, la parcel·la de trobada dels professionals de la indústria musical. Una edició, anuncia la mostra, encaminada a «analitzar, reflexionar i debatre sobre els innombrables reptes que afronta el sector en aquest nou paradigma».