CULTURA EN QUARANTENA

El Primavera Sound s'ajorna fins a l'agost pel coronavirus

El festival del Fòrum se celebrarà del 26 al 30 d'agost i treballa perquè el cartell quedi «el menys afectat possible»

primavera / periodico

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El Primavera Sound ha contestat als presagis d’aquests dies  desplaçant l’edició del seu 20è aniversari fins al cor de l’estiu. Moviment inèdit, amb el qual el més matiner dels macrofestivals catalans, que s’havia de celebrar el primer cap de setmana de juny, tindrà lloc, sempre que l’estat del món ho acabi permetent, del 26 al 30 d’agost al seu recinte tradicional del Parc del Fòrum.

Decisió dràstica, dolorosa i logísticament endimoniada per a una mostra amb un cartell de 211 artistes tancat el mes de gener passat i que el 2019 va sumar un total de 220.000 visitants. Aquest «escenari tan canviant» ve forçat per les «restriccions» imposades per les autoritats, el recorregut de les quals encara és incert i que, apunta el festival, arriba a «dificultar i impossibilitar en molts casos» la participació dels artistes en les dates previstes. Es tracta d’una causa de «força major» encaminada a «garantir la seguretat» del públic, els artistes i els professionals. Les entrades ja adquirides continuaran sent vàlides.

Millor que suspendre

L’altra opció, suspendre sense més ni més, i emplaçar-se al 2021, era pitjor. Parlem d’una edició singular, amb el nombre rodó pel mig, i el buit ocasionat per un any en blanc no era assumible. Es tracta que l’espectacle continuï, sigui com sigui. Això diu el festival quan remarca «l’obligació i la responsabilitat de contribuir en la mesura possible a la supervivència de l’escena de la música en directe». Una activitat «el paper de la qual serà clau en el retorn a la normalitat».

El festival no precisa ara per ara si serà capaç de mantenir el conjunt de la seva programació, però sí treballa perquè el canvi de dates «l’alteri el mínim possible». El cartell d’aquest any combina, en consideració amb el 20è aniversari, figures de l’imaginari alternatiu associat històricament a la mostra (Iggy Pop, Yo La Tengo, Beck, Massive Attack, Pavement, The Strokes) amb figures d’altres estètiques i generacions, com l’estrella pop Lana del Rey, el raper Tyler, The Creator o el reguetoneo Bad Bunny. Igual d’àmplia és la parcel·la autòctona, amb artistes com Maria del Mar Bonet, Manel, Ferran Palau, Lorena Álvarez, Núria Graham, Amaia, Yung Beef o Bad Gyal.

Caigudes en cadena

Notícies relacionades

Aquest canvi confirma l’avenç de l’onada de suspensions i cancel·lacions, que com un efecte en cadena primer es va emportar per davant l’agenda del març, després la de l’abril, i ara ataca el maig i una mica més enllà. Ja són desenes els festivals del conjunt d’Espanya afectats. Alguns han anunciat el salt del maig a l’octubre, com el multitudinari Viña Rock, de Villarrobledo, Albacete (del dia 9 a l’11), així com el murcià Warm Up Festival (2 i 3) i el Mallorca Live (del 8 al 10). D’altres han optat per cancel·lar la seva edició del 2020: el debutant i metaler Rock the Night (Rivas-Vaciamadrid) o, a Catalunya, Jardins de Terramar (Sitges).

La tercera setmana de juny ha de tenir lloc el Sónar, i el primer cap de setmana de juliol, el Cruïlla Barcelona, el Rock Fest, el Vida Festival i el Canet Rock, festivals que de moment mantenen el seu lloc al calendari. Entre els macroconcerts, dues cites de l’abril al Sant Jordi tenen nova ubicació a llarg termini: Bon Iver passa al 23 de gener, i Dua Lipa, al 21 de febrer. Extremoduro (Parc del Fòrum, 26 i 27 de juny) ha confessat que no té «ni puta idea» de què passarà amb la seva gira. Però res de llançar la tovallola: Robe i companyia actuaran «el maig, a l’estiu, el setembre, l’any que ve o quan sigui.»