PANDÈMIA VÍRICA

Sant Jordi penja d'un fil pel coronavirus

La Fira del Llibre de Madrid ajorna la seva celebració, prevista per a finals de maig, a l'octubre

La Cambra del Llibre estudiarà la setmana que ve quines alternatives es poden establir de cara a la diada, que suposa entorn del 15% de les vendes de llibres de l'any

zentauroepp52759757 icult libreria raval200312200800

zentauroepp52759757 icult libreria raval200312200800 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Amb l’anunci aquest dijous del trasllat de la Fira del Llibre de Madrid, que s’havia de celebrar del 29 de maig al 14 de juny, a l’octubre, en concret, del 2 al 18, la suspensió o ajornament de Sant Jordi és una possibilitat que es percep cada vegada més pròxima. De moment, la seva organització, la Cambra del Llibre, que aglutina editors, distribuïdors i llibreters, encara no s’ha reunit per prendre una decisió sobre el futur de la festa cultural catalana més multitudinària. La primera trobada per prendre aquesta decisió es farà dimarts que ve. Però és fàcil imaginar que si la fira de Madrid, molt més tardana que Sant Jordi, ha decidit no celebrar-se en les seves dates habituals sembla lògic que es prengui una decisió similar respecte a la diada catalana, data en la qual els llibreters catalans facturen un 15% de les vendes de tot l’any –concretament, l’any passat es van facturar 22,16 milions d’euros. ¿Hi haurà Sant Jordi? ¿I si es fa, en quin format?

«Tenim una inquietud lògica i volem prendre una decisió amb el cap fred», assegura Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya. Des del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, el seu president, assegura que l’organització està estudiant diversos plans alternatius a les habituals parades de llibres al carrer i les firmes dels autors que convoquen les habituals aglomeracions ciutadanes. «Per a la Fira del Llibre de Madrid traslladar la celebració és més senzill, però Sant Jordi se celebra un dia concret i aquell dia no el pots treure del calendari. Tot i que si finalment ens hem de decidir per fer una festa al juliol, per dir alguna cosa, doncs ho farem». També estima que l’anunci d’aquesta decisió respecte a la celebració no pot anar gaire més enllà d’uns 10 dies «perquè els llibreters han de saber a què atenir-se».

El març és per als llibreters el mes en què es fan les compres de tots els estocs que es preveu vendre per Sant Jordi –l’any passat van ser 1,6 milions d’exemplars– i, segons assegura Farré, les adquisicions fins dimecres passat s’estaven fent en la mateixa mesura que en anys anteriors. Ho corroboren un bon nombre de llibreters. Però això no invalida que els llibreters catalans veuen el futur amb una creixent inquietud. Perquè les circumstàncies i les indicacions s’accentuen d’un moment a l’altre.

 «A mi, el que no puc controlar, no em preocupa», assegura Xavier Vidal, de la llibreria del Poblenou Nollegiu. Potser per això es dedica a pensar en escenaris possibles, entre els quals, evidentment, un Sant Jordi sense presència d’autors, ja sigui forans o locals, i per això mateix sense firmes: «En cas que la Generalitat prohibeixi les parades al carrer, dubto que finalment ens obliguin a tancar les llibreries. Així que faríem el que fem sempre, vendre els llibres als nostres locals». Un altre llibreter, Eric del Arco, de la Documenta, també ha començat a imaginar aquell dia: amb dispensadors de gels antisèptics a la botiga i ‘segurates’ que no deixin entrar més de 20 persones. Aquest seria el millor dels casos, un Sant Jordi a l’interior de les llibreries. Una altra cosa és que se suspengui totalment i es tanquin les llibreries: «Però això implica altres problemes –admet Del Arco. ¿També es tancaran els grans supermercats que venen llibres? Ho dubto».

Un altre model

Tot això semblaria indicar que si s’arriba a celebrar Sant Jordi, el nou model, més reduït, més reclòs o més extens en el temps, podria ser substancialment diferent, i fins i tot més atractiu, tot va a gustos: «Per a mi seria ideal que Sant Jordi s’ampliés a una setmana o fins i tot a un mes, amb la qual cosa s’escalonaria el nombre de compradors. De fet, amb coronavirus o sense, fa anys que reclamo aquest model», assegura Vidal que, fent el cor fort, veu en això una oportunitat per a les llibreries de barri i, per tant, de proximitat.

Notícies relacionades

De moment, és difícil saber exactament en quina mesura el coronavirus pot afectar no ja Sant Jordi, sinó senzillament les vendes de llibres dels pròxims dies, que se suposa que poden patir una caiguda important, però per a això es necessita un període de 15 dies per valorar quantitativament l’impacte. A les xarxes socials, un activista de les llibreries com l’escriptor Jorge Carrión, autor del llibre ‘Contra Amazon’, ha recordat als lectors en el seu Twitter que es poden comprar llibres a internet en desenes de webs i en llibreries de tot Espanya. Recolza treballadors com tu i no corporacions com Amazon.

¿Sant Jordi es podria fer al setembre, coincidint amb l’11 de setembre, cosa que aprofundiria en el caràcter catalanista que sempre ha tingut la data? Tot és possible. No es descarta res de moment. També és cert que moltes de les novetats que estan apareixent de cara a la festa primaveral ja no seran tan noves després de l’estiu Però si en aquestes dates hem sigut capaços de treure’ns el coronavirus de sobre, ¿a qui li importarà?.