ELS PREMIS DE HOLLYWOOD

Joaquin Phoenix protagonitza el discurs més reivindicatiu dels Oscars

Millor actor per 'Joker', l'estrella denuncia que l'home està «desconnectat» del món natural i agraeix al cine poder parlar pels que «no tenen veu»

Recorda el seu germà, el mort River Phoenix, que va escriure «ves al rescat amb amor i llavors vindrà la pau»

phoenix / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Joaquin Phoenix ha fet bones totes les quinieles i ha guanyat l’Oscar al millor actor pel seu impressionant treball a ‘Joker’. L’actor ha fet un llarg i sentit discurs ple de reivindicacions mediambientals, una causa de la qual és un dels portaveus a Hollywood, i també ha recordat el seu germà River Phoenix (1970-1993). Ha sigut una frase escrita pel seu germà quan tenia 17 anys amb què Phoenix ha tancat el seu emotiu discurs: «Ves al rescat amb amor i llavors vindrà la pau».

Abans l’actor havia assegurat que el cine li ha donat l’oportunitat de parlar pels que «no tenen veu» i va equiparar totes les lluites, pel medi ambient, per la igualtat de races o entre gèneres, amb la lluita contra «la desigualtat». Ha denunciat que l’ésser humà està «desconnectat» del món natural i que és «egocèntric» a l’hora d’aprofitar els seus recursos sense pensar en les conseqüències més enllà del seu melic.

Phoenix s’emporta l’Oscar al millor actor després d’arrasar en els certàmens previs: va vèncer als Globus d’Or (millor actor dramàtic), els Bafta i els guardons del Sindicat d’Actors SAG.

Banderas, sense premi

El seu triomf deixa sense estatueta la resta de nominats: Antonio Banderas (‘Dolor y gloria’), Adam Driver (‘Historia de un matrimonio’), Leonardo DiCaprio (‘Érase una vez... en Hollywood’) i Jonathan Pryce (‘Los dos papas’).

Aquesta era la quarta candidatura als Oscars per a Phoenix, que està àmpliament considerat com un dels grans intèrprets de les dues últimes dècades en el cine nord-americà. També va estar fabulós en les anteriors tres ocasions en què va ser nominat però no es va poder emportar l’estatueta: ‘Gladiator’ (2000), ‘A la corda fluixa’ (2005) i ‘The Master’ (2012).

Recital d’interpretació

Notícies relacionades

Però a ‘Joker’, del director Todd Phillips, Phoenix fa un recital aclaparador d’interpretació al posar-se a la pell del maquiavèl·lic i recargolat malvat de Batman. El film s’ha convertit en un fenomen tremend a tot el món i amb 1.078 milions de dòlars recaptats és la cinta per a adults més taquillera de la història.

Amo d’una carrera modèlica que inclou altres joies com ‘Her’ (2013) o ‘Pur vici’ (2014), Phoenix va seguir així els passos del seu amic Heath Ledger, que va guanyar l’Oscar de forma pòstuma pel seu paper del Joker a ‘El cavaller fosc’ (2008).