05 d’abr 2020

Anar al contingut

ELS PREMIS DE HOLLYWOOD

Joaquin Phoenix protagonitza el discurs més reivindicatiu dels Oscars

Millor actor per 'Joker', l'estrella denuncia que l'home està «desconnectat» del món natural i agraeix al cine poder parlar pels que «no tenen veu»

Recorda el seu germà, el mort River Phoenix, que va escriure «ves al rescat amb amor i llavors vindrà la pau»

Efe

Joaquin Phoenix ha fet bones totes les quinieles i ha guanyat l’Oscar al millor actor pel seu impressionant treball a ‘Joker’. L’actor ha fet un llarg i sentit discurs ple de reivindicacions mediambientals, una causa de la qual és un dels portaveus a Hollywood, i també ha recordat el seu germà River Phoenix (1970-1993). Ha sigut una frase escrita pel seu germà quan tenia 17 anys amb què Phoenix ha tancat el seu emotiu discurs: «Ves al rescat amb amor i llavors vindrà la pau».

Abans l’actor havia assegurat que el cine li ha donat l’oportunitat de parlar pels que «no tenen veu» i va equiparar totes les lluites, pel medi ambient, per la igualtat de races o entre gèneres, amb la lluita contra «la desigualtat». Ha denunciat que l’ésser humà està «desconnectat» del món natural i que és «egocèntric» a l’hora d’aprofitar els seus recursos sense pensar en les conseqüències més enllà del seu melic.

Phoenix s’emporta l’Oscar al millor actor després d’arrasar en els certàmens previs: va vèncer als Globus d’Or (millor actor dramàtic), els Bafta i els guardons del Sindicat d’Actors SAG.

Banderas, sense premi

El seu triomf deixa sense estatueta la resta de nominats: Antonio Banderas (‘Dolor y gloria’), Adam Driver (‘Historia de un matrimonio’), Leonardo DiCaprio (‘Érase una vez... en Hollywood’) i Jonathan Pryce (‘Los dos papas’).

Aquesta era la quarta candidatura als Oscars per a Phoenix, que està àmpliament considerat com un dels grans intèrprets de les dues últimes dècades en el cine nord-americà. També va estar fabulós en les anteriors tres ocasions en què va ser nominat però no es va poder emportar l’estatueta: ‘Gladiator’ (2000), ‘A la corda fluixa’ (2005) i ‘The Master’ (2012).

Recital d’interpretació

Però a ‘Joker’, del director Todd Phillips, Phoenix fa un recital aclaparador d’interpretació al posar-se a la pell del maquiavèl·lic i recargolat malvat de Batman. El film s’ha convertit en un fenomen tremend a tot el món i amb 1.078 milions de dòlars recaptats és la cinta per a adults més taquillera de la història.

Amo d’una carrera modèlica que inclou altres joies com ‘Her’ (2013) o ‘Pur vici’ (2014), Phoenix va seguir així els passos del seu amic Heath Ledger, que va guanyar l’Oscar de forma pòstuma pel seu paper del Joker a ‘El cavaller fosc’ (2008).