CENTENARI D'UN REFERENT DE L'AUTOR DE 'LES HISTÒRIES NATURALS'

El vampíric Any Joan Perucho

Exposicions i diverses activitats recordaran el polièdric escriptor, referent de la literatura fantàstica

zentauroepp427815 exit cultura joan perucho presenta su libro diana i la mar m200205162657

zentauroepp427815 exit cultura joan perucho presenta su libro diana i la mar m200205162657 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’escriure un article sobre Joan Perucho (1920-2003), l’autor de la vampírica ‘Les històries naturals’ (1960) li va trucar i li va dir que anés a casa seva a veure’l, explica l’escriptor Julià Guillamon. «‘A la planta de sota hi ha fantasmes’, em va dir tot just arribar», recorda l’ara també comissari de l’Any, que commemora el centenari del naixement d’un home «amb una personalitat fascinant», que va ser «referent i precursor de la literatura fantàstica a Catalunya i el primer a Espanya a parlar de Lovecraft. Fins i tot l’hi va donar a llegir a Espriu, que després li va dir que l’autor d’‘Els mites de Cthulhu’ també tenia una Sinera: Nova Anglaterra». «Llegir-lo és obrir una porta a moltes coses»: a la gastronomia, el disseny gràfic, el còmic, els vampirs, la botànica..., afegeix.

L’ Any Perucho, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes i amb un pressupost per part de la Conselleria de Cultura de 75.000 euros, recordarà el polièdric poeta, novel·lista, col·leccionista i crític d’art, i intentarà, assenyala Guillamon, «fer créixer el nombre dels seus lectors», en un moment de «‘boom’ de la literatura fantàstica».   

El fons Perucho

Notícies relacionades

La Generalitat, que està negociant amb els hereus perquè el fons Perucho es dipositi a la Biblioteca de Catalunya, preveu l’acte institucional de l’Any al Palau per al 16 de març. Durant aquest 2020 i part del 2021 es preveuen jornades acadèmiques, rutes literàries, espectacles, un documental, activitats en biblioteques i centres educatius, i diverses exposicions per tot el territori català. Entre les mostres destaca la itinerant ‘Vampiros!’, una immersió al món de ‘Les històries naturals’, que recalarà en llocs lligats a la novel·la i als quals Perucho va estar vinculat: Barcelona, Berga, Banyoles, Gandesa, Morella i també la Biblioteca Nacional de Madrid, on va estudiar oposicions i es va guanyar un ampli nucli d'admiradors. Altres mostres recordaran la seva etapa al capdavant de l’editorial Tàber o la seva amistat amb Joan Miró, Josep Palau i Fabre i Picasso.  

Els llibres

Les editorials, sempre atentes a aquestes commemoracions, ja ultimen les reedicions. Entre aquestes, les de ‘Llibre de cavalleries’ (Labutxaca; també en versió còmic a Empúries), ‘Les històries naturals’ (Edicions 62), ‘Les aventures del cavaller Kosmas’ (Labutxaca) i ‘Botànica oculta’ (Univers; aquestes tres últimes també en castellà a Edhasa), i de títols com ara ‘Joan Perucho i la literatura fantàstica’ (nova versió ampliada de l’assaig de Guillamon, a Empúries), ‘Els homes invisibles’ (proses poètiques; Comanegra) o l’antologia poètica ‘El mèdium i altres poemes’ (Edicions 62). També, la ‘plaquette’ ‘Joan Perucho, una generació sense vi’ (Vibop) i ‘Petita història de Joan Perucho’, de Pilarín Vallès