Teddy Bautista torna a la SGAE i 'la roda' se'n va

L'entitat convoca, en una convulsa junta, una assemblea de socis per a l'octubre en què intentarà aprovar per quarta vegada els estatuts de l'entitat

zentauroepp45627285 graf5481  madrid  espa a   26 10 2018   el expresidente de l190726131325

zentauroepp45627285 graf5481 madrid espa a 26 10 2018 el expresidente de l190726131325 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Teddy Bautista va reingressarTeddy Bautistaals òrgans directius de la SGAE. Els directius fidels a les editorials televisives van marxar indignats. Es va elegir nou secretari general: l’expert en gestió de drets Germán Bercovitz. I es va convocar assemblea de socis, el 3 d’octubre, per intentar aprovar, per quarta vegada ja, els estatuts reformats que requereix tant el Ministeri de Cultura com la CISAC. No hi va haver moció de censura, no hi va haver dimissió de la presidenta Pilar Jurado ni hi va haver convocatòria d’eleccions. Però no es pot dir que no passessin coses en l’última junta directiva de la temporada.

Les juntes de la SGAE solen ser mogudetes i la d’aquest dijous no va ser una excepció. D’entrada, va cridar l’atenció la presència de José Ángel Hevia, ‘el Breu’. Des que va deixar la presidència al febrer, amb prou feines se l’havia vist en les juntes. Aquesta s’anunciava com la de la tornada de Teddy Bautista. El daltabaix de la SGAE en els últims anys ha sigut tan gran que el que podria semblar una terrible notícia, la tornada del cabdill de la gestió dels drets d’autor, és vist per molts com l’única possibilitat de salvació de l’entitat amenaçada per diversos fronts. Però el que es pintava com una tornada triomfal de l’home capaç de reconciliar faccions i reconduir la nau, no va ser tan triomfal. De fet, Teddy Bautista serà qui més trigarà a oblidar tot el que va passar ahir.

Crits de dimissió

Va ser una junta maratoniana amb 18 punts a votar. Va començar a les 11 del matí i al migdia es va armar. Els membres de l’escola de Petit Dret, el dels músics, van demanar una recés. Havien de debatre en secret. Tan en secret que es van tancar 8 dels 16 en un despatx: Hevia, Tontxu, Huecco, Virginia Glück, Inma Serrano, Pablo Pinilla, Juanra Arnáiz i Miguel Ángel Chastang; el novè, Manuel Villalta, no hi era. Aquests són els coneguts com a ‘roda dura’, la facció més fidel a les editorials televisives. A la resta no els van deixar entrar. Ni tan sols al patriarca Teddy Bautista. Tampoc es va permetre entrar al seu vicepresident, Teo Cardalda. De fet, el conclave es va muntar per demanar la seva dimissió. Ell és el màxim exponent de la ‘roda tova’, un grup de set que conformen una nova oposició interna a Petit Dret.

Després d’un any dominant la SGAE, l’escola dels músics està totalment dividida. Ja no és l’influent califat de les editorials televisives. Per això la 'roda dura' volia el cap de Cardalda i situar al seu lloc algú de confiança; Inma Serrano, presumiblement. De tornada a la junta, van demanar a crits la dimissió de Teo. Aquest es va negar per impedir que el seu lloc caigués en mans de la roda. I els vuit van abandonar la junta per no tornar. Fonts internes asseguren que, des d’aquell moment, “la junta va ser una bassa d’oli”. Tot el que es va acordar ahir va ser en absència de la roda. Per primera vegada en gairebé un any.

Mentides i fugues

Si la temporada 2018-2019 de la SGAE acaba més o menys tranquil·la a nivell intern, no es pot dir el mateix de cara a l’exterior. No només s’ha revertit l’expulsió de la CISAC, sinó que dies enrere el director de la confederació internacional de societats de gestió de drets llegia la cartilla a Pilar Jurado en una carta en la qual la desmentia. Si la presidenta de la SGAE celebra a Espanya haver arribat a un acord amb CISAC, des de París el màxim mandatari de la CISAC aclaria que, d’acord, res de res, i que allà se li ha dit de totes les maneres possibles que el millor que pot fer és convocar eleccions.

Notícies relacionades

Després de la junta d’aquest dijous, no hi ha eleccions a la vista i això és precisament l’únic que podria evitar l’anunciada marxa de més de 300 autors musicals, que ja han iniciat els tràmits per retirar el seu repertori de la SGAE. Entre ells hi ha Julio Iglesias, Joaquín Sabina, Duo Dinámico, Jorge Martínez (d’Ilegales) i Iván Ferreiro. També han iniciat el procés de fuga diversos autors de l’escola audiovisual. I queda per veure els futurs moviments ministerials després que Pedro Sánchez hagi manifestat al Congrés dels diputats la intenció del Govern de crear en la pròxima legislatura una “oficina de drets d’autor”. La temporada 2019-2020 del serial SGAE promet.