CRISI A L'ENTITAT

La SGAE, expulsada durant un any de la confederació mundial d'entitats

La Confederació Internacional de Societats d'Autors ha aprovat per una aclaparadora majoria sancionar l'entitat espanyola

jgarcia47148810 february 26  2018   madrid  spain   soprano pilar jurado dur190227183002

jgarcia47148810 february 26 2018 madrid spain soprano pilar jurado dur190227183002

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Els pitjors auguris s’han confirmat i la SGAE ha sigut expulsada per un període d’un any de la CISAC, la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors. La decisió es va aprovar ahir a l’assemblea anual de Tòquio per una majoria aclaparadora de 3.580 vots a favor i 346 en contra. No obstant, la resolució inclou la possibilitat que la sanció sigui “reajustada o eliminada” quan l’equip directiu de la confederació “conclogui que s’ha fet un progrés suficient en els requeriments de la CISAC”. Alguns d’aquests progressos s’haurien de concretar a l’assemblea de socis del 24 de juny.

L’expulsió de la SGAE està motivada per la “gran preocupació” dels socis internacionals davant el funcionament d’una entitat que, entre altres aspectes, i segons assenyala el comunicat de la CISAC, està exercint un “tracte discriminatori” cap a alguns socis i aplicant “un procediment de repartiment de manera no equitativa”. En l’arrel del conflicte hi ha la roda dels programes nocturns de televisió que distorsionen el repartiment d’ingressos dels autors i que les entitats de gestió estrangeres consideren una anomalia intolerable.

Apartar la SGAE de la confederació mundial no implica que es trenquin els seus acords amb entitats de gestió d’altres països. Els autors espanyols continuaran rebent els diners que generin les seves obres a l’estranger i també els autors estrangers continuaran rebent el que la SGAE recapti a Espanya per l’explotació de les seves obres. Cada temporada la SGAE distribueix entre les entitats de la resta de països uns 80 milions d’euros, mentre que la suma del que les societats estrangeres paguen a la SGAE arriba als 30 milions.

Prestigi a les escombraries

Notícies relacionades

El problema d’aquesta expulsió no és econòmic sinó estratègic i de prestigi. Segons Santiago Menéndez-Pidal, director de l’editorial Warner Chapell Music Spain, “el missatge que envia la CISAC a les societats de tot el món és: el nostre soci a Espanya és una merda”. “A la CISAC es determinen polítiques de distribució o d’inversions en tecnologia i la SGAE queda totalment fora de la presa d’aquestes decisions”, lamenta. “La societat que va ajudar a crear un model”, recorda, referint-se al seu paper clau en el naixement i desenvolupament de moltes entitats de gestió llatinoamericanes, “avui ha quedat arraconada”. “Hem passat de ser un far a ser la galleda de les escombraries”, conclou.

Segons un testimoni present a l’assemblea de Tòquio, la reacció de la presidenta de la SGAE, Pilar Jurado, al conèixer la resolució no ha sigut la més educada. “Estem molt disgustats perquè ha dit mentiders als membres de la delegació llatinoamericana”, comenta un directiu. “Ha perdut les formes, que mai s’han de perdre”, afegeix. Mitjançant un comunicat de la SGAE, Jurado ha celebrat que la CISAC “reconegui els esforços” dels dos últims mesos i que concedeixi “l’oportunitat” de tornar a la confederació mundial. Per això, també fa “una crida perquè els socis” aprovin l’última reforma d’estatuts a l’assemblea del juny en el que qualifica com “un exercici de responsabilitat i generositat”. El dia 24 els socis decidiran si donen un vot de confiança a l’actual junta o si precipiten unes altres eleccions.

Rumors d’eleccions

Amb la junta directiva totalment dividida, res fa pensar que s’aprovin els nous estatuts el dia 24 i això obligaria a convocar noves eleccions. Antonio Onetti, vicepresident del Col·legi de l’Audiovisual, és dels que opina que no val la pena esperar aquest desenllaç. “Pilar Jurado hauria de dimitir”, diu, perquè l’expulsió de la SGAE demostra que en la seva gestió “hi ha hagut més triomfalisme que resultats”. Per a José Miguel Fernández Sastrón, president anterior al fugaç José Ángel Hevia, hauria de dimitir “la junta directiva en ple”.