GUITARRES AMUNT A SANTA COLOMA

El Rock Fest de Can Zam, zona zero del metal

La cita de Santa Coloma ofereix en la seva sisena edició un cartell de 54 bandes de heavy metal i hard rock encapçalat per ZZ Top i Def Leppard

zz-top

zz-top

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

¿Qui va dir que Barcelona era més moderna que rockera, i que celebrar el Sónar o el Primavera Sound era incompatible amb un gran aquelarre del heavy metal? Fa sis anys que el Rock Fest contradiu aquestes teories i converteix el parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, en la zona zero del hard rock i derivats, amb cartells trufats de mites del sector que atreuen audiències multitudinàries. Aquest any, amb reclams com ZZ Top, Def Leppard, King Diamond, WASP, Saxon, Europe, Arch Enemy o Michael Schenker Fest.

El Rock Fest Barcelona va néixer el 2014 amb dues jornades encapçalades per dues bandes nord-americanes, Manowar i Twisted Sister; va passar a tres dies l’any següent, i ara afronta la seva edició més llarga, de dijous a diumenge, amb un total de 54 artistes. Concerts que cobriran l’espectre que va del hard rock clàssic al metal extrem. En la primera d’aquestes categories es pot ubicar més bé els dos grups que encapçalen el cartell, el texà ZZ Top (que actuarà divendres) i el britànic Def Leppard (diumenge), formacions que arriben fins aquí després de fer curses de fons esquitxades per hits i clàssics de la radiofórmula rockera.

Estrelles del vídeo

ZZ Top representa les essències d’un rock americà polsegós i amb ascendent de blues, l’obra del qual glossa ara una capsa antològica, ‘Goin’ 50’, en consideració al seu 50è aniversari. Tot i que van establir el seu segell en els 70, amb àlbums com ‘Tres hombres’, els texans van viure un període d’esplendor comercial en els 80, en plena era MTV: la saga de vídeos empresa amb ‘Gimme all your lovin’’ del seu disc més venedor, ‘Eliminator’ (deu milions d’exemplars). Al llarg d’aquestes cinc dècades, ZZ Top ha mantingut l’alineació de trio amb els mateixos integrants, entre ells el barbut i destre guitarrista (i cantant) Billy Gibbons. No ens ha visitat gaire sovint: només tres vegades (l’última, al Poble Espanyol, el 2011).

Def Leppard apunta cap a una altra estètica sonora: hard rock tecnificat, melòdic i proveït de ganxos filo-pop. Som davant d’un altre venedor d’àlbums majúscul, 25 milions del seu popular ‘Hysteria’ (1987). El quintet britànic, més reincident als nostres escenaris (des que el 1981 va obrir per a Rainbow a la Monumental), atresora èxits per donar i vendre: Photograph, Rock of ages, Put some sugar on me... Presumiblement sonaran a Can Zam, on, igual que ZZ Top, oferiran la seva única actuació a Espanya.

Def Leppard, en una imatge promocional.

Reunions i aniversaris

Notícies relacionades

Secundant aquests caps de cartell, un nombrós pilot de noms amb llegenda. Començant, dijous, amb el metal amb arrels glam de WASP, la teatralitat de King Diamond, el segell germànic d’U.D.O. (l’excantant d’Accept) o l’aliança de membres de Blind Guardian i Iced Earth a Demons & Wizards. Divendres, el Michael Schenker Fest mostrarà l’exguitarrista d’UFO i Scorpions al costat de quatre cantants clau de la seva trajectòria: Gary Barden, Graham Bonnet, Robin McAuley i Doogie White. I Rage se citarà amb la virtuosa Barcelona Rock Orchestra. Dissabte, Saxon, amb el seu 40è aniversari, black metal baptismal amb Venom i el death melòdic (amb veu femenina monstruosa) d’Arch Enemy. Tancant, diumenge, Europe, a flor d’aigua tres dècades després de ‘The final countdown’, així com Michael Monroe (excantant de Hanoi Rocks) i el metal progressiu de Dream Theater.

Dos escenaris principals en alternança i un tercer a l’envelat, la Rock Tent, que guanya pes amb grups tan venerables com els profetes de l’extremismeNapalm Death i Cannibal Corpse, i en un altre flanc, el hard-AOR d’FM. La parcel·la autòctona reserva noms com Obús, Leo Jiménez (ex-Saratoga), Los Barones (amb Sherpa, líder original de Barón Rojo) i Boikot. Tots els accents del metal, i una mica més enllà, per demostrar que Barcelona i Santa Coloma, si s’ho proposen, també poden ser heavies.