ÒBIT
Mor el dibuixant Guillermo Mordillo als 86 anys
L'artista argentí es trobava a Mallorca, on tenia una casa

zentauroepp48870838 icult190630185337 /
El cèlebre dibuixant argentí de tires còmiques Guillermo Mordillo Menéndez ha mort als 86 anys a Mallorca, on tenia una casa i passava llargues temporades. L’humorista, que continuava treballant cada dia, va morir dissabte després d’una indisposició mentre sopava amb la seva família en un restaurant pròxim al seu pis de la localitat turística de Palmanova.
Mordillo va néixer a l’Argentina el 4 d’agost de 1932, era fill de pare extremeny i mare asturiana i va aconseguir fama mundial gràcies a les seves tires d’humor mut. Estava casat amb Amparo Camarasa i tenia dos fills, Sebastién i Cécile. Residia a Mallorca i al Principat de Mònaco.
El dibuixant passava “molts mesos” a Mallorca i es trobava “en plena activitat”; s’aixecava aviat al matí per treballar i estava involucrat en un “munt de projectes interessantíssims”.

Una de les inconfusibles il·lustracions d’animals de Mordillo /
Entre els guardons rebuts al llac de la seva extensa carrera figuren el Premi Phoenix d’Humor (1973), el Premi Yellow Kid (1974), el Premi Nakanoki (1977), el Cartoonist of the Year del Montreal International Salon of Cartoons (1977) i la Palma d’Or de San Remo.
La infància de Mordillo va transcórrer al modest barri de Vila Pueyrredón, a Buenos Aires. Les seves principals aficions eren el dibuix i el futbol, i sentia una gran admiració per dos personatges: Buster Keaton i Walt Disney.
Es va formar a l’Escola de Dibuixants, anomenada avui Escola del Còmic, una de les poques que hi ha al món. Allà va estudiar les tradicions espanyola i italiana de l’humor.

Una il·lustració de Mordillo /
Als 23 anys es va traslladar al Perú, on va viure durant cinc anys. Després se’n va anar a Nova York, on va obtenir feina als estudis Paramount com a dibuixant de pel·lícules de Popeye.
Als anys seixanta va desembarcar a Algesires. Després de passar algunes setmanes a Espanya, es va traslladar a París, on va viure 17 anys de la venda de les seves targetes humorístiques. Va entrar al món dels diaris a través d’un dibuix publicat a la revista ‘Paris Match’ el 1966.
Com que no dominava el francès, va optar per fer un humor mut. Aquesta falta de text va acabar caracteritzant tota la seva obra. Al llarg de la seva carrera, ha fet molt pocs dibuixos amb diàleg i, d’aquests, molts són onomatopeics.
La fama internacional la va aconseguir durant l’estada a París. La universalitat dels seus dibuixos humorístics el van convertir en un dibuixant apreciat en quatre continents. Segons va dir en diverses entrevistes, el seu procés de creació era intuïtiu.
A la seva obra apareixen sovint dues de les seves aficions: el futbol i els animals, i va arribar a fer més de 2.000 dibuixos sense paraules, amb una mitjana de 60 anuals.
Notícies relacionadesAl llarg de la seva carrera només va realitzar tres exposicions: una a París a finals dels seixanta, una altra a Barcelona i l’última a Palma de Mallorca el novembre de 1989. Els fons obtinguts d’aquesta última exposició es van destinar al tractament de nens autistes a l’illa mallorquina, on residia temporalment des de 1980.
Mordillo, aficionat al golf, va ser president de l’Associació Internacional d’Autors de Comics i Cartoons.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya