SELECCIÓ ESTIVAL

Les 10 noves sèries que no et pots perdre aquest estiu

zentauroepp48820815 icult190627174209

zentauroepp48820815 icult190627174209

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

D’acord, ‘Joc de trons’s’ha acabat, però eixuguint-se les llàgrimes i tirin endavant. No és la fi del món, ni de bon tros de la televisió, o de l’entreteniment episòdic audiovisual, o de l’streaming, com l’anomena sense més ni mésNicolas Winding Refn, autor d’una sèrie a reivindicar/recuperar,‘Demasiado viejo para morir joven’.El dubte de quedar-se o no a HBO ofèn; no només pels seus clàssics, sinó per tot el que està per arribar i acaba d’arribar, incloent-hi temptejos atrevits de drama juvenil (‘Euphoria’) i la comèdia sobrenatural gairebé del tot espanyol (‘Los Espookys’). A la resta de plataformes, la producció també floreix, gairebé fins a l’ofec. 

I no, ja no, les sèries no tanquen per vacances. A molts ens agradaria que el ritme baixés una mica i tinguéssim temps de posar-nos al dia amb totes les coses bones estrenades el 2019 (i, fins i tot, desprecintar el ‘pack’ d’algun clàssic televisiu), però no, això no passarà, així que només ens queda banyar-nos en el caos i l’abundància. Però amb una mica de criteri, és clar. Estar de vacances o fer jornada intensiva no significa que un mateix s'hagi de perdre el respecte.

Perquè es puguin organitzar els dies de festa, els oferim una llista de bones possibilitats: sèries noves i ressorgides a les quals, durant els mesos de juliol i agost, valdrà la pena dedicar una mica del temps lliure.

1. 'La voz más alta', un monstre ve a veure’t

Antic estrateg de Nixon i Reagan, home de confiança de Rupert Murdoch en el llançament de la cadena pseudoinformativa Fox News, conegut misogin, assetjador i violent, Roger Ailes és el penúltim home difícil en el centre d’una sèrie de prestigi. Russell Croweli dona vida sota capes i capes de làtex. Al seu costat, grans actrius (algunes de també caracteritzades) com araSienna Miller,Naomi WattsiAleksa Palladino. Movistar Series, des de l’1 de juliol; cada dilluns, un episodi.


2. 'Gösta', la dificultat de ser una bona persona

El director suec Lukas Moodysson és capaç d’aconseguir un resultat ben depriment (el drama sobre prostitució adolescent 'Lilya forever') i també un de més positiu i inspirador ('Together', 'We are the best!'). En la seva primera sèrie, fa equilibris entre els dos extrems, tocant temes foscos amb una lleugeresa encantadora. Un psicòleg infantil i adolescent (Vilhelm Blomgren) prova de ser la millor persona possible, de fer només bones obres, però veurà que no és fàcil ni segur. HBO, des de l’1 de juliol.


3. 'Stranger things' (T3), l’aventura de la pubertat

Estan molt bé les criatures i els fenòmens estranys, però el secret de l’èxit de ‘Stranger things’ és la seva intensitat emocional. La seva capacitat per recordar-nos el grau extra d’intensitat amb què vivim tot en les primeres èpoques de la nostra vida. En la seva tercera temporada, Once, Mike i els seus amics s’enfrontaran a noves formes sobrenaturals i a un monstre molt real: la vida adulta, sotjant com Demogorgon des de ben a prop. Els avançaments són de traca (de 4 de juliol). Netflix, temporada completa des del 4 de juliol. 


4. 'The Boys', quan els superherois no són tan súper

Sis anys després de rematar ‘Preacher’ (el còmic, no la sèrie, que a l’agost estrena quarta temporada), el guionistaGarth Ennises va voler superar a si mateix en irreverència i violència amb ‘The boys’, sobre un món on, com en el de ‘Watchmen’, els superherois no existeixen i no són gent de confiança. Los Chicos és un grup secret de la CIA dedicat a monitorar els moviments del supergrup Los Siete i la corporació que els representa. Hi haurà sang, i tripes, i ironia a doll. Amazon Prime Vídeo, des del 26 de juliol. 


5. 'Orange is the new black' (T7), adeu a la presó

El drama penitenciari que va consolidar Netflix com a nou jugador del mercat de l’entreteniment i va fer bandera de la llibertat sexual (tot i que no se sentís còmode amb la bisexualitat, tot sigui dit) arriba al final sis anys després. Piper i Sophia miren d’adaptar-se a la vida al món exterior, mentre que d’altres continuen sobrevivint a la presó de màxima seguretat o en algun centre de deportació. Sembla que no tot seran finals feliços. Movistar+ (en exclusiva), des del 27 de juliol.


6. ‘GLOW’ (T3), living Las Vegas

La comèdia agredolça sobre un grup de lluita lliure femenina, les Gorgeous Ladies of Wrestling del títol, compta amb un dels millors repartiments corals que s’hagin vist últimament en qualsevol classe de pantalla:Alison Brieposant accent rus;Marc Maroncom a cineasta en el seu crepuscle. I en la tercera temporada, s’hi sumaGeena Daviscom a propietària del casino de Las Vegas, on les nostres heroïnes han anat a parar després de la cancel·lació del seu programa a la K-DTV. Netflix, des del 9 d’agost.


7. 'The Righteous Gemstones', un altre ‘hit’ de Danny McBride

Danny McBrideva fer plorar de riure a ‘De culo y cuesta abajo’ com Kenny Powers, antic ‘pitcher’ de les grans lligues de beisbol caigut en desgràcia. I va saber mantenir el nivell d’hilaritat a ‘Vice principals’,també cocreada per ell mateix. Hi ha, per tant, bones expectatives al voltant de la seva nova comèdia per a HBO, la història d’una família de telepredicadors amb “una llarga tradició de desviacions, avarícia i obres caritatives”, segons la nota de premsa. John Goodmaninterpreta el patriarca. HBO, agost.


8. 'Succession' (T2), la millor família disfuncional 

A EL PERIÓDICO vam tenir l’oportunitat de visitar el rodatge de ‘Succession’ a Escòcia (aviat es podrà llegir la crònica) i podem prometre-ho: la segona temporada contindrà les mateixes dosis d’inspirat sarcasme, estranya emoció o geni actoral que van empènyer l’anterior als primers llocs de tants resums del 2018. La dinastia mediàtica dels Roy segueix en crisi: cap dels fills del patriarca Logan (Brian Coxa l’estil de ‘Rey Lear’) compleix realment els requisits mínims per succeir-lo en el tron. HBO, agost. 


9. 'Carnival Row', homes i mites

Notícies relacionades

Orlando Bloom ja s’ha deixat veure alguna vegada en televisió (recordem 'Easy'), però 'Carnival Row' és la primera sèrie que protagonitza. Interpreta Rycroft Philostrate, un detectiu d’una ciutat neovictoriana on han emigrat criatures mitològiques de territoris en guerra. Cara Delevingneés una d’aquestes criatures, la fada refugiada Vignette Stonemoss. El guió de Travis Beacham (‘Pacific Rim’) va aparèixer en la primera ‘Black List’ (la llista anual de bons guions sense produir) de Hollywood el 2005. Amazon Prime Video, des del 30 d’agost. 


10. 'Cristal oscuro: La era de la resistencia', llegenda actualitzada

El productor Brian Henson (fill deJim Henson, el geni d’‘Els Muppets’) ha assegurat que aquesta preqüela tardana de ‘Cristal oscuro’, el film de culte codirigit pel seu pare el 1982, serà fidel a l’ideari creatiu de l’original. Vist el tràiler, la promesa sembla complerta a mitges. La sèrie no està exempta d’efectes digitals, però l’esperit artesanal perviu en personatges que són marionetes a la manera antiga. En aquesta preqüela de deu capítols, tres joves gelflings descobreixen el terrible secret després del poder dels skeksis i intenten organitzar una rebel·lió. Netflix, des del 30 d’agost.