NOVETAT AL CÒMIC BARCELONA

Manga 'made in Spain'

Els autors del premiat 'Arashiyama', Fidel de Tovar i Dani Bermúdez, viren del Japó tradicional al 'thriller' modern amb 'Liquid memories'

zentauroepp47655131 comic190406175941

zentauroepp47655131 comic190406175941

1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha manga, i bo, fora del Japó. Una nova pedrera de mangakes ‘made in spain’ s’obre pas després dels passos de Kenny Ruiz o Belén Ortega.  El jove tàndem Fidel de Tovar i Dani Bermúdez s’estrenava donant la campanada amb ‘Arashiyama’, que després de diversos guardons coronaven amb el Premi al millor manga espanyol al passat Saló del Manga de Barcelona. Aquella història, apta a partir de 8 anys i amb múltiples lectures, l’habitaven esperits del Japó tradicional i dos orfes, un germà i una germana que evocaven Heidi i Pedro. Ara en el Còmic Barcelona han presentat un rotund canvi de gènere i època amb ‘Liquid memories. L’assassí de l’aigua’ (Norma, en castellà i català), un ‘thriller’ més adult ambientat al Londres modern per on sembla passejar-se un hereu de Jack l’esbudellador els crims del qual van lligats al líquid element. No obstant, l’enigma que llancen és ¿què fer quan ets un assassí i no ho saps?

“Per a nosaltres aquest gir és molt natural. El que volem és explicar històries independentment del gènere i de l’espai. Al tenir molts més elements negres era inviable situar-la al Japó, i Londres era perfecte”, explica el guionista De Tovar després d’una sessió de firmes aquest dissabte.

El títol, afegeix, “pot traduir-se com records líquids perquè els records són essencials en la trama”, en què es colen picades d’ullet a ‘Twin peaks’ o ‘Seven’. “Els records, com l’aigua, poden prendre qualsevol forma, tenen una identitat líquida”, apunta Bermúdez, que ha abocat el seu propi món en el protagonista, també dibuixant de còmic i amant de les històries de zombis. 

Fer manga a Occident

Notícies relacionades

“Fer manga a Espanya és complicat, però esperançador. Hi ha poca creació aquí encara, però la que hi ha és molt bona”, explica De Tovar. “A França s’està vivint un èxit brutal del ‘manfra’, el manga francès. Estan exportant obres a altres països i hi ha un autor, Tony Valente (‘Radiant’), que fins i tot ha publicat al Japó, una cosa impensable fins ara”, afegeix. No és fruit de la casualitat. “Fa molt que aquí es consumeix manga i els dibuixants i guionistes se senten còmodes amb l’estil”. Però recorden: “no és fàcil fer manga a Occident”.

El desenllaç de ‘Liquid memories’ arribarà en un segon volum per al Saló del Manga. Al calaix, afegeixen, ja tenen un parell d’històries en ment de gèneres molt diferents. Marca de la casa.