ACLARIR LA GESTIÓ

Diversos motins incendien una SGAE a punt de la intervenció governamental

Les discrepàncies internes amb el president de l'entitat, José Ángel Hevia, es multipliquen

El Ministeri de Cultura sol·licita a l'Audiència Nacional poder intervenir durant sis mesos la Societat General d'Autors i Editors

zentauroepp45872177 hevia sgae181112224957

zentauroepp45872177 hevia sgae181112224957

5
Es llegeix en minuts
Nando Cruz

El 15 de febrer del 2019 serà recordat per molts com el dia en què Pedro Sánchez va anunciar la convocatòria d’eleccions generals. No obstant, a la SGAE divendres passat serà més recordat per un doble cataclisme. D’una banda, el ministre de Cultura, José Guirao, va materialitzar la seva amenaça d’intervenir la Societat General d’Autors i Editors cursant la sol·licitud a l’Audiència Nacional, informació que ha transcendit aquest dilluns. De l’altra, un dels quatre vicepresidents de l’entitat, l’editor Clifton J. Williams, va demanar a la SGAE la celebració d’una junta extraordinària en què debatre ivotar la destitució del seu actual president, José Ángel Hevia.

La incertesa política podia jugar a favor de la SGAE i l’avançament dels comicis es veia com un escenari ideal per donar oxigen a una entitat assetjada per diversos fronts, però la convocatòria d’eleccions no només no ha frenat els plans de Guirao sinó que els ha precipitat. Ara tot està en mans del jutge, que haurà de decidir si hi ha motius per autoritzar aquesta acció llargament anunciada. El ministeri addueix que la SGAE no ha complert els requisits exigitsen l’apercebiment del 27 de setembre: no ha adequat els estatuts a la normativa europea, no ha celebrat unes eleccions amb vot electrònic i no ha aplicat un repartiment dels drets d’autor que limiti les grans sumes de diners que genera la música televisada de matinada.

Sis mesos prorrogables

La intervenció s’ha sol·licitat per un termini de sis mesos prorrogables a sis més i implicarà el nomenament d’un gestor interí "que assumirà les funcions legals i estatutàries dels òrgans de govern de l’entitat" amb l’objectiu d’"aclarir la seva gestió" i implantar les mesures necessàries "per al compliment de les obligacions legals previstes en la normativa vigent en matèria de propietat intel·lectual". I la decisió del jutge pot tardar mesos a arribar, de manera que s’inicia així un procés que, en qualsevol dels casos, haurà de ser assumit pel Govern que es formi després de les eleccions del 28 d’abril. Guirao ha afirmat aquest dilluns que hi ha acord amb el Partit Popular, Podem i Ciutadans: guanyi qui guanyi, seguirà endavant amb la intervenció de la SGAE.

En les últimes setmanes hi ha hagut un estira-i-arronsa entre el ministeri i la SGAE, una dansa de comunicats i contracomunicats amb què les parts semblaven estar calibrant les seves forces i estratègies. Encara que l’SGAE insistia en la seva voluntat d’ajustar-se als requeriments ministerials, Guirao declarava a finals de gener: “Tinc la sensació que estan més pendents de resoldre els seus propis problemes que el veritable problema de fons”. Dilluns, a la Cadena Ser, el ministre ha qualificat la situació com a "intolerable", ha afirmat que "se’ls ha donat temps i marge" i que "no hi ha hagut manera d’arreglar-ho de forma pacífica". Tot apunta que la seva paciència s’ha esgotat.

Crits i insults

Un punt crucial d’aquesta intervenció estatal és la “remoció dels òrgans de govern”. Peròels òrgans de govern de la SGAE ja estan en flames. Fa deu dies Hevia va reunir la junta directiva. El seu pla era eliminar o almenys limitar el poder de la comissió deontològica, que acabava d’assenyalar que14 membres d’aquesta junta tenien conflictes d’interessosa causa de les grans sumes de diners que ingressaven per les matinades televisives i que aquesta situació els impedia exercir les seves funcions. Hevia era un d’aquests 14 i, no només pretenia desfer-se de la comissió deontològica, sinó també destituir el secretari general de la SGAE, Carlos López, perquè era un dels que més recolzava l’existència d’aquesta comissió. El gaiter no va guanyar la votació iva esclatar en crits i insults contra diversos membres de la junta directiva,convertida en un polvorí.

Però les baralles internes a la SGAE no esquitxen només els 35 membres de la junta. El consell de direcció també passa moments complicats, ja que un dels seus 12 integrants, Antonio Meliveo, del Col·legi Audiovisual, ha sigut amenaçat d’expulsió per la seva actitud bel·ligerant contra Hevia. Tot i així, el fet que millor il·lustra la creixent oposició amb què s’està trobant la gestió del gaiter és queun dels seus vicepresidents, Clifton J. Williams, ha sol·licitat una reunió extraordinària de la junta per proposar una moció de censura contra Hevia,escollir un nou president i formar també un nou consell de direcció. Ara per ara, no està clar que Williams pugui sumar els 18 vots que necessita per enderrocar Hevia, ja que 16 dels 35 vots en joc pertanyen a directius de petit dret fidels a Hevia. Passi el que passi a la junta extraordinària,a l’asturià se li està escapant la SGAE de les mans.

Reacció tèbia de la SGAE

Notícies relacionades

Mentre les disputes internes en la SGAE segueixen el seu curs, la sol·licitud de la intervenció ha sigut celebrada per nombrosos socis a les xarxes socials. La Societat General d’Autors i Editors, al seu torn, ha emès un comunicat amb què recorda que la nova junta directiva "ha treballat intensament des de la seva elecció per adaptar l’entitat a la legalitat vigent". No obstant, la impossibilitat d’aprovar uns nous estatuts i la negativa a celebrar unes eleccions amb vot electrònic han obert la porta a la intervenció estatal. En un text sorprenentment tebi donada la gravetat de la situació, la SGAE només adverteix que la intervenció pot“debilitar i paralitzar l’entitat”.

És difícil preveure si seran les pressions internes o les externes les que faran caure Hevia. Però mentrestant, silenciosament, el ‘lobby’ de les editorials de les discogràfiques, aquell que va presentar la seva candidatura contra Teddy Bautista, contra Sastrón i contra les editorials televisives, i que després es va retirar de les eleccions d’octubre, està cada vegada més ben posicionat en aquesta guerra pel control d’una SGAE que semblava haver perdut definitivament el dia que José Ángel Hevia va prendre al poder.

Els últims revessos judicials i legislatius contra l’entitat

Dijous, la reforma de la llei de propietat intel·lectual tornarà al Congrés, on serà aprovada definitivament, i es limitarà per llei que el percentatge de diners que cadenes públiques i privades, com Antena 3, TV-3, La Sexta i Tele 5, recuperen mitjançant programes de matinada no superi el 20%. 'La roda' a la qual recolzen Hevia i parteix de la seva junta no podrà generar aquestes sumes milionàries que distorsionaven el repartiment de la resta d’autors i que alguns anys havien suposat el 70% de tota la recaptació.