l'avantsala dels oscars

Bale contra Mortensen: duel de quilos guanyats als Globus d'Or

El 'biopic' sobre Dick Cheney acumula sis candidatures i 'Ha nacido una estrella', cinc

untitled-image

untitled-image

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

La cerimònia d’entrega dels Globus d’Or tindrà lloc d’aquí a unes hores o, dit d’una altra manera, el dia abans que s’obri el termini per votar als candidats als Oscars; i això afegeix un al·licient addicional a un triomf dilluns a la matinada (hora espanyola): els que ho aconsegueixin li estaran enviant als membres de l’Acadèmia de Hollywood un avís sobre el seu talent o el seu carisma o, en el cas de Christian Bale, un recordatori de les extremes mesures físiques que va adoptar per fer de Dick Cheney a ‘El vicio del poder’.

Precisament, aquest biopic del que fos el vicepresident més poderós de la història dels Estats Units és el títol que, de forma sorprenent, afronta la vetllada amb més nombre de nominacions –n’ha aconseguit sis–, per davant d’altres de més ben valorats per la crítica com ‘Ha nacido una estrella’ –cinc candidatures–, ‘La favorita’ –unes altres cinc– i ‘Roma’ –tres–; abans de valorar les possibilitats de cadascú, en qualsevol cas, convé recordar que anòmal és en aquesta 76a edició dels guardons el panorama de nominats.

Ja se sap que l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA), organitzadora de l’esdeveniment, atorga separadament un Globus d’Or a la categoria de Millor Pel·lícula Dramàtica i un altre a la de Millor Pel·lícula Musical o Comèdia (igualment duplicades estan les categories interpretatives). Per si això no anés per si mateix estrany, aquest any les categories dramàtiques són plenes de musicals i les altres, tradicionalment considerades més lleugeres, ho estan d’històries que parlen de racisme o decisions polítiques que van perfilar el nostre món. 

Entre aquestes últimes, de fet, les que menys possibilitats de victòria tenen són l’única comèdia, ‘La favorita’ –i la millor de les candidates de llarg–, i l’únic musical, ‘El regreso de Mary Poppins’. Si hi ha un títol capaç de derrotar a ‘El vicio del poder’ en la categoria de Millor Pel·lícula Musical o Comèdia, aquest és ‘Green book’ –guanyi el que guanyi, la fúria s’apoderarà de Twitter. I la mateixa pugna es repetirà pel premi al Millor Actor de Musical/Comèdia: a un costat hi ha Viggo Mortensen, que es va engreixar 20 quilos per protagonitzar ‘Green book’; a l’altre, Bale, que en va guanyar 18 per donar vida a Cheney –faria falta un miracle perquè el vencedor final en aquesta categoria sigui qui més el mereix, Robert Redford per ‘The old man and the gun’–. Encara més cantada, finalment, sembla la categoria de Millor Actriu de Musical/Comèdia: hauria de guanyar Olivia Colman per ‘La favorita’, però gairebé segur ho farà Emily Blunt per ‘El regreso de Mary Poppins’.

A l’altre costat, el dels drames, la pregunta principal és: ¿quants discursos acabarà pronunciant Bradley Cooper gràcies a ‘Ha nacido una estrella’? Podrien ser tres, però probablement es quedin en dos. Es dona per fet que el premi a la Millor Pel·lícula Dramàtica és seu, perquè cap de les altres candidates sembla fer-li ombra: a ‘Infiltrado en el KKKlan’ li falta presència, ‘Bohemian rhapsody’ és una pel·lícula terrible, i ‘Black Panther’, per molt bona acollida que tingués, continua sent cine de superherois. Així mateix, i malgrat els aplaudiments rebuts per Rami Malek gràcies a la seva imitació de Freddy Mercury a ‘Bohemian rhapsody’, també en la seva respectiva categoria interpretativa Cooper parteix amb avantatge. En canvi, hi ha poc dubte que Alfondo Cuarón li arrabassarà el guardó al Millor Director gràcies a ‘Roma’; de fet, aquest podria ser l’únic premi que acabi adjudicant-se la que per a molts és l’obra mestra del 2018. En qualsevol cas, els triomfs per a ‘Ha nacido una estrella’ prometen no quedar-se allà. S’assumeix que Lady Gaga pujarà a l’escenari per recollir dos guardons: Millor Actriu Dramàtica i Millor Cançó.

Els altres Globus

Notícies relacionades

L’HFPA concedeix gairebé tants Globus d’Or a la televisió com al cine, però és cert que els destinats a les telesèries reben menys atenció –encara–; i això és així en bona mesura perquè en el seu repartiment gairebé mai sembla intervenir la lògica. L’únic criteri és que, en general, s’afavoreixen les primeres temporades. ¿En què es traduirà això aquesta nit? En el pitjor dels casos, en què ‘The Americans’ se n’anirà un any més a casa de buit i passarà així a la història, completades les seves sis temporades, com una de les ficcions televisives més injustament menyspreades per aquests guardons; o que una comèdia formidable com ‘The good place’ haurà de suportar que una debutant mediocre, ‘El método Kominsky’, li passi la mà per la cara.

Aquells de vostès que prenguin aquests premis amb passió, en tot cas, potser prefereixen creuar els dits per Penélope Cruz i Antonio Banderas, nominats pels seus respectius treballs a ‘El asesinato de Gianni Versace’ i ‘Genius: Picasso’. Cap dels dos parteix com a favorit però, tractant-se dels Globus d’Or, ¿qui ho sap? Fa molts anys que per la seva cerimònia d’entrega es distingeix menys per repartir els premis d’acord al que dicta el sentit comú que per l’amena que sol resultar, en bona mesura per tot el xampany –gratuït– que se serveix als presents durant el seu transcurs.