CRÍTICA DE CINE

'Silvio (y los otros)': Sorrentino + Berlusconi = l'excés

estrenos de la semana trailer de silvio y los otros 2018 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Paolo Sorrentino i Toni Servillo formen una parella incombustible. L’actor ha intervingut en sis dels nou llargmetratges del director, entre els quals hi ha el més reconegut, La gran bellesa, i, sobretot, ‘Il divo’, particular aproximació al controvertit polític italià Giulio Andreotti realitzada fa 10 anys. Sorrentino i Servillo tornen a l’agitada vida política del seu país a partir d’un altre personatge que si no és tan controvertit com Andreotti, és igual de polèmic: Silvio Berlusconi.

De fet, ‘Silvio (y los otros)’ no és un llargmetratge en el sentit estricte, sinó que és una reducció a 150 minuts del projecte original, un film en dues parts, ‘Loro 1’ i ‘Loro 2’, amb un metratge de 204 minuts. Gairebé s’ha perdut una hora en la condensació i es nota en parts massa atropellades i en d’altres de gairebé imperceptibles enfront de situacions allargades en excés. Si va tenir harmonia, una cosa discutible en un cineasta tan bigarrat i histriònic com Sorrentino, bona part s’ha diluït pel camí.

Notícies relacionades

Berlusconi tarda a aparèixer i la interpretació de Servillo el ridiculitza excessivament: per si mateix ja va arribar a ser una caricatura. La tendència a l’excés de Sorrentino no és obstacle per a aquestes ‘set pieces’ característiques del director, hipnòtiques i suggeridores, tot i que també desmesurades (les festes amb alentiment); per a aquelles imatges i situacions que funcionen per si soles, com és el cas de l’arrencada amb l’ovella i l’aire condicionat, o la trista seqüència de Berlusconi amb l’única noia que sembla no interessar-se en ell i li diu que el seu alè li recorda el del seu avi.

El cine de Sorrentino és com un lot que es compra sencer, per a les coses bones i per a les dolentes. ‘Silvio (y los otros)’ no és tan recarregada com ‘La gran bellesa’, però manca d’aquells moments tan desbordants i desbordats que han exalçat el cineasta italià.

Silvio (y los otros) ★★

Direcció:  Paolo Sorrentino

Repartiment:  Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak

Títol original:  ‘Loro: international cut’

País:  Itàlia / França

Durada:  150 minuts

Any:  2018

Gènere:  Drama

Estrena:  4 de gener del 2019